Podrška od preko 41 milion evra iz IPA programa za Srbiju

0

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, šef Delegacije EU Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su Sporazum o sprovodjenju akcionog IPA programa na osnovu koje Srbija dobija podršku od nešto više od 41 milion evra koja će se koristiti za sektor pravde i podršku nastavku integracija.

Evropski komesar Johanes Han izjavio je da je potpisivanje ovog Sporazuma odraz opredeljenja EU da u punoj meri podrži evropske integracije Srbije.

On je posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu kazao da EU svake godine u proseku pomaže uskladjivanje Srbije sa evropskim tekovinama sa oko 200 miliona evra a da je do sada uputila oko dve milijarde evra nepovratne pomoći Srbiji.

“Sve u vezi s evropskim integracijama radi se u interesu gradjana Srbije a ne da bi se zadovoljili neki evropski zvaničnici i birokrate”, kazao je komesar.

Han: Za reformu pravosuđa 26 miliona evra

Han je naglasio da je deo sredstava iz IPA programa namenjen reformi vladavine prava, pre svega pravosuđa, kao i osnaživanju srpske državne uprave.

On je istakao da će 26 miliona evra biti iskorišćeno za proces pravosudnih reformi, što će dovesti do nezavisnijeg i efikasnijeg sistema deljenja pravde.

“Podrška će biti za Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva, kako bi njihov rad bio efikasniji i transparentniji”, rekao je Han.

Napomenuo je da će podrška biti usmerana i ka poboljšanju za zaposlene u pravosudnom sistemu, kao i uspostavljanju sistema upravljanja sudskim predmetima u novom odeljenju u Novom Sadu, u skladu sa normama i standardima Unije.

“Vladavina prava je u samoj srži pregovora o članstvu u EU, ali ključno je i da Srbija postane privlačnija za investitore, rekao je Han.

Han je predočio da 41 milion evra nije mnogo novca, ali je mali deo velike finansijske pomoći koje EU daje Srbiji iz opravdanih razloga.

“Ona je odraz našeg snažnog opredeljenja da podržavamo Srbiju u procesu evropskih integracija”, rekao je Han i naveo da je prosečna godišnja finansijska pomoć Srbiji oko 200 miliona evra.

“Do sada smo u proteklih deset godina za Srbiju dali dve milijarde evra bespovratne pomoći. Od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju, izvoz Srbije u EU se utrostručio i godišnje raste po stopi od 10 odsto”, naglasio je Han.

Navodeći da će se uzdržati od pominjanja Kosova kao otvorenog pitanja, Han je kazao da postoji “mnogo drugih krucijalnih elemenata” kojima se Beograd i Unija moraju baviti u pristupnim pregovorima.

Han je pozdravio kako je rekao, “prve ohrabrujuće signale” u vezi s početkom izrade medijske strategije, navodeći da je opredeljenje Vlade Srbije da sve relevatne aktere okupi za istim stolom, “korak u pravcu kojim treba ići”.

Vučić: Ukupna pomoć od EU za ovu godinu oko 138 miliona evra

Fonet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista kada je u pitanju ishod dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, jer mnogo toga ne zavisi od Srbije, ali i ponovio da ti razgovori moraju da se nastave kako bi se sačuvali mir i stabilnost čitavog regiona.

On je dodao da je s Hanom razgovarao i o drugim pitanjima od značaja za Srbiju i region, o odnosima Beograda i Prištine, ali i o tome kako da se popravi situacija u oblasti vladavine prava.

“Potpuno sam saglasan sa onim što je govorio komesar Han, posebno u oblasti vladavine prava, i uveren sam da ćemo tu uspeti da postignemo napredak do narednog izveštaja”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ukupna pomoć za ovu godinu oko 138 miliona evra i da postoje naznake da će biti povećana u narednom periodu, a da Srbija želi da koristi sve prednosti koje ima kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

Podeli

Comments are closed.