Podrška za finansiranje malih i srednjih preduzeća

0

Problem finansiranja je jedan od najvećih za poslovanje privrednika u Srbiji i na zapadnom Balkanu, rečeno je na Poslovnom forumu Programa za razvoj preduzeća i inovacije zapadnog Balkana (WB EDIF), a iznet je podatak da Srbiji nedostaje milijardu evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Ne možemo da se pohvalimo pristupu finansiranju, jer je po lakoći dobijanja kredita i razvijenosti finansijskog tržišta zapadni Balkan u drugoj polovini liste od 137 zemalja sveta, izjavio je otvarajući Forum u Privrednoj komori Srbije predsednik Komore Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, bankarska ponuda u regionu i dalje je neadekvatna za mala i srednja i preduzeæa.

Čadež je predočio procenu Evropske investicione banke (EIB) da samo Srbiji nedostaje milijardu evra za mala i srednja preduzeća, i to pre svega krediti na srednji i duži rok.

On je najavio da će u drugoj polovini godine Srbija dobiti novi zakonski okvir za alternativne izvore finansiranja u privredi.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović ocenio je da je zahvaljujući programu EDIF u proteklih šest godina postignuto mnogo, naročito u saradnji Evropske komisije, finansijskih institucija aktivnih u regionu, bilarteralnih donatora i ekonomija zapadnog Balkana.

Šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Ingve Engstrom naveo je da je plasirano oko 650 miliona evra za podršku i finansiranje malih i srednjih preduzeća u regionu, čime je otvoreno više od 30.000 radnih mesta.

On je ukazao na dogovor sa Vladom Srbije za dodatnih 20 miliona evra grantova kompanijama u Srbiji.

Podeli

Comments are closed.