Pokrenuta akcija „Žene koje su izgradile Srbiju“

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović prisustvovali su početku akcije „Žene koje su gradile Srbiju“. Organizovana od strane Delegacije i UN Women, posvećena je ženama arhitektama koje su projektovale zgrade u Beogradu, a među njima je Jelisaveta Načić koja je projektovala školu „Kralj Petar prvi” u kojoj je promocija održana.

Šef delegacije EU ukazao je na moto ovogodišnje proslave Međunarodnog dana žena „Razmišljaj jednako, gradi pametno, inoviraj za promenu“, i smatra da ovaj način promocije stavlja u prvi plan upravo taj cilj. Građani će očitavanjem QR koda moći da vide biografije žena koje su projetovale četiri škole i jednu crkvu u Beogradu. Istovremeno, ambasador je rekao da Srbija deli vrednosti EU i da se vidi želja da te vrednosti unese u svoje zakonodavstvo.

„8. mart bi trebalo da bude dan koji se slavi, ali i momenat da pogledamo šta možemo da uradimo danas, sutra ili prekosutra kako bismo postigli jednakost polova. Evropska unija je jedno od, ako ne i nabolje mesto za žene i devojke da žive i napreduju, ali i sa naše strane, postoje neke stvari koje moraju da se urade,“ zaključio je ambasador Fabrici.

Ministarka Mihajlović čestitala je 8. mart i muškarcima i ženama i ocenila da nema razvoja bez jednakih uslova za sve. Samo ekonomski samostalna žena slobodna, a kad je žena slobodna, po njenim rečima, društvo napreduje.

“Obaveza svih nas na rukovodećim pozicijama je da stvorimo prostor da žene rade i napreduju. Zato danas slavimo žene koje su projektovale i gradile Srbiju”, kazala je Mihajlović.

Podrška koju dobijamo od EU na tom putu govori da je Srbija sve bliža evropskim standardima, dodala je Mihajlović.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini ocenio je da su žene nedovoljno prepoznate u ekonomskoj sferi i da se to vidi i kroz arhitekturu.

“Važno je da naglasimo doprinos žena u trenutku kada nigde u svetu njihova vidljivost nije dovoljna. Francuska podržava Vladu Srbije u borbi za veća prava žena”, rekao je Mondolini.

Podeli

Comments are closed.