Politika viza Evropske unije: Komisija pozdravlja dogovor o jačanju pravila za EU vize

0

Države članice su danas podržale sporazum koji su postigli Evropski parlament i Savet o predlogu Komisije da se modernizuje zajednička politika EU o vizama, usvojivši pravila o proširenju bezbednosnih briga, izazova povezanih sa migracijom i novih mogućnosti koje donosi tehnološki razvoj.

Dogovorene promene će olakšati putnicima da dobiju vizu za dolazak u Evropu, pomoći turizmu, trgovini i biznisu, dok će istovremeno ojačati bezbednost i smanjiti neregularne migracione rizike.

Pozdravljajući podršku, Komesar za unutrašnje poslove, migracije i građanstvo Dimitris Avramopulos je izjavio: “Pozdravljam sporazum o ovom važnom dosijeu. Nova vizna pravila će olakšati putovanja milionima legitimnih putnika koji svake godine posećuju EU i time doprinose našoj putnoj i turističkoj industriji. Istovremeno, sporazum će i poboljšati i ojačati naše bezbednosne standarde na prepoznavanju onih koji predstavljaju pretnju ili nemaju pravo da uđu u EU. Nova pravila će nam takođe omogućiti da koristimo moć naše politike viza u saradnji sa zemljama koje nisu članice EU kada se radi o povratku i readmisiji iregularnih migranata.”

Saopštenje za štampu i detalji o sporazumu su dostupni na internetu.

Podeli

Comments are closed.