Predati prvi podaci katastra

0

Na promociji projekta i predaji katastarske dokumentacije predati skenirani katastarski podaci za opštine Šupkovac, Kosovo Polje i Bandulić, koje su obuhvaćene pilot projektom koji finansira EU sa tri miliona evra.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Zoran Krejović uručio je danas predstavniku Evropske unije na Kosovu Samuelu Žbogaru skenirane katastarske podatke za opštine Šupkovac, Kosovo Polje i Bandulić, koje su obuhvaćene pilot projektom koji finansira EU sa tri miliona evra.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je današnji događaj rezultat dijaloga Beograda i Prištine.

“ Jedno od najvažnijih pitanja za građane je pitanje imovinskih prava i katastarska dokumentacija će pomoći posebno Srbima sa Kosova u borbi za svoja prava” rekao je Vulin.

image(1)

Srbija će poštovati sporazume

Vulin je naglasio da će Vlada Srbije primeniti sve sporazume koje je postigla i poštovati ih do poslednjeg slova.

Generalni direktor u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelsonocenio je da je predaja katastarske dokumentacije jasan doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i EU u potpunosti podržava.

Danijelson je izjavio da će dokumenta doneti konkretnu korist građanima na Kosovu i napomenuo da bez katastra nema investicija, razvoja i modernizacije.

On je napomenuo da će Žbogar digitalna dokumenta koja je dobio u Beogradu predati vlastima u Prištini.

Žbogar je istakao da ideje treba pretočiti u papir, a papir u realnost kako bi život građana na Kosovu bio bolji.

Život ne može biti, međutim, ako ljudi budu ubijani na kućnom pragu, kao odbornik Janićijević, što pokazuje da smo još daleko od normalnog života, ukazao je Žbogar.

Veliki pomaci

Žbogar je rekao da su u dijalogu Beograda i Prištine postignuti veliki rezultati, poput razmene oficira za vezu, uspostavljana prelaza, naplate carina, dogovora o policiji, očekuje se dogovor o pravosuđu.

Prema njegovim rečima, održani su lokalni izbori, izabrano je devet srpskih gradonačelnika.

Krejović je rekao da su skupljeni podaci iz Kruševca, skenirani i digitalizovani.

Projekat, koji finansira EU, traje od avgusta prošle godine do avgusta 2015. godine i trebalo bi da se sredi 12 miliona stranica, 130.000 fotoskica i 7.400 planova.

Podeli

Comments are closed.