Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani dolazi u Srbiju

0

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 31. januara.

Predsednik Tajani sastaće se u Beogradu sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije, Majom Gojković, predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić, predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, kao i prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem.

Predsednik Evropskog parlamenta će ujutru održati govor pred Nacionalnim konventom o EU, platformom za praćenje pristupnog procesa Srbije, koju čine predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice, kao i predstavnici sindikata, privatnog sektora i profesionalnih organizacija.

Predsednik Tajani će se u popodnevnim časovima sastati sa predsednikom Vučićem sa kojim će otvoriti događaj posvećen investicijama, rastu i zapošljavanju sa ciljem otvaranja poslovnih prilika u zemlji i podsticanja saradnje sa preduzetnicima iz EU.

Tokom posete, predsednik Evropskog parlamenta Tajani će prisustvovati svečanom potpisivanju finansijskog ugovora između Srbije i Evropske investicione banke kojim se obezbeđuju bespovratna sredstva i kredit za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgrad, kao i sporazuma o grantu koji je zaključen između Razvojne banke Saveta Evrope i Republike Srbije u vezi sa Regionalnim stambenim programom. Ugovor će biti potpisan u okviru konferencije „EU – SRBIJA 2018: investicije, rast i zapošljavanje“.

Ugovore će potpisati ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, Jadranka Joksimović, i potpredsednik Evropske investicione banke, Dario Skanapjeko, odnosno ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović, i vice-guverner Razvojne banke Saveta Evrope Karlo Montićeli, uz prisustvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučiča i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

Kontekst:

Kao jedna od dve predvodnice za članstvo u EU do 2025, od Srbije se očekuje da ostvari značajan napredak u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom*, kao i da sprovede akcione planove, zakonodavstvo i reformu Ustava koji su povezani sa evropskim integracijama. Evropska komisija će 6. februara predstaviti strategiju za uspešno pridruživanje Srbije i Crne Gore kao najuspešnijih kandidata za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu.

Samit između EU i zemalja Zapadnog Balkana će biti održan 17. maja 2018. u Sofiji.

Od otvaranja pristupnih pregovora u januaru 2014, otvoreno je 12 od 35 poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena. Cilj Srbije je da zatvori sva poglavlja do 2022.

Srbija je u 2017. ostvarila veoma dobre rezultate na planu makroekonomske stabilizacije. Predviđa se da će se privredna aktivnost i u narednom periodu oslanjati na rast izvoza i očekivani rast privatnih investicija, uključujući strane direktne investicije (dve milijarde evra u 2017, odnosno šest odsto BDP-a).

Upravljanje javnim finansijama i reforma državne uprave su unapređeni zahvaljujući sektorskoj budžetskoj podršci EU u iznosu od 80 miliona evra. Evropska komisija je nedavno potpisala ugovor sa Evropskom investicionom bankom u vrednosti od 20 miliona evra za uspostavljanje garantnog instrumenta za mala i srednja preduzeća, kojim će se značajno smanjiti kamatne stope kod komercijalnih banaka.

Srbija uspešno učestvuje u nekoliko inicijativa EU, poput programa Erazmus+, COSME, Horizon2020, Kreativna Evropa, te uspešno realizuje investicione grantove EU u okviru tzv. Agende povezivanja, čiji je osnovni cilj izgradnja i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture, kao pokretača rasta i zapošljavanja u regionu.

  • Kliknite ovde za više informacija o finansijskoj pomoći EU Srbiji.
  • Kliknite ovde za tekst poslednje rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji.
  • Kliknite ovde za poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku u pristupnim pregovorima.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.