Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na samitu NATO-a

0

Trenutni bezbednosni izazovi pokazuju da je snažan transatlantski odnos, zasnovan na zajedničkim vrednostima, i dalje od ključnog značaja za Evropu, rekao je Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na samitu NATO.

Govoreći o strateškom partnerstvu EU i NATO “koje moramo da nastavimo da jačamo”, Van Rompej je podsetio da je Evropski savet “u decembru 2013. godine jasno potvrdio da Evropska unija ozbiljno shvata svoje bezbednosne odgovornosti”.

“EU je usvojila program koji će unaprediti  sposobnost Unije za rešavanje kriza i podržati napore država članica u razvijanju i održavanju traženih civilnih i vojnih sposobnosti. Od početka smo u tome angažovani u tome zajedno sa NATO u duhu transparentnosti i saradnje”, rekao je Van Rompej.

“Lideri EU istakli su potrebu da se instrumenti EU za rešavanje kriza, i u civilnom i u vojnom sektoru, učine efikasnijim – da se unapredi brza reakcija, finansiranje, ali i proširenje kapaciteta kako bi zemlje mogle da preuzmu odgovornost za sopstvenu bezbednost. Više od 30 misija i operacija EU sprovedenih tokom poslednje decenije pokazale su više nego vrednim”, rekao je odlazeći Predsednik Evropskog saveta.

“Druga važna stavka odnosi se uglavnom na sredstva odbrane. Lideri EU podstakli su države članice da streme sistematičnijoj i dugoročnijoj saradnji u razvoju, održavanju i upravljanju vojnim sposobnostima. Mnogo je urađeno, ali traži se još. Iako je važno trošiti novac na odbranu, još je važnije trošiti pametno, izbegavati udvostručavanja, deliti troškove i pojačati međusobnu saradnju. Točenje goriva u vazduhu, dronovi, satelitska komunikacija i sajber bezbednost istaknuti su kao kritična područja”, dodao je Van Rompej.

“I konačno, Evropski savet podržao je napore za jačanje unutrašnjeg tržišta EU za odbranu, zalaganje za konkurentniju industriju odbrane i stvaranje sinergije između civilnog i vojnog istraživanja. Snažna industrija odbrane je preduslov za snažne vojne sposobnosti. Ovaj program se sada aktivno primenjuje u duhu pune saradnje i komplementarnosti sa NATO,” zaključio je Van Rompej.

Podeli

Comments are closed.