Predstavljen novi program EU za lokalni razvoj – EU PRO

0

U Aranđelovcu je predstavljen novi razvojni program EU PRO, čiji je cilj da doprinese sveukupnom privrednom i društvenom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije.

U naredne tri godine aktivnosti programa EU PRO, koji EU finansira sa 25 miliona evra a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije, biće usmerene na unapređenje konkurentnosti lokalne privrede, poboljšanje poslovnog okruženje i jačanje društvene kohezije u gradovima i opštinama obuhvaćenim programom.

Na predstavljanju ovog programa ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija godišnje dobija od EU 200 miliona evra bespovratne pomoći dok je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo da novi program obuhvata 99 od ukupno 174 opštine u Srbiji.

Naš interes je da sačuvamo regionalnu stabilnost, jer samo tako možemo da građanima obezbedimo viši životni standard, rekla je ministarka Joksimović i dodala da je spoljna politika, čiji je prioritet članstvo Srbije u EU, donela stabilnost, strane investicije, veći uticaj Beograda u međunarodnim odnosima, brojne donacije.

Ona je izjavila da Srbija treba da se osposobi da koristi ogromne fondove EU, kada postane članica Unije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je poručio da EU “ohrabruje opštine i lokalne biznismene da na najbolji način iskoriste process evrointegracija” uz konstataciju da mala i srednja preduzeća predstavljaju osnovu evropske i srpske ekonomije.

On je ukazao da je EU najveći spoljnotrgovinski partner i investitor u Srbiji.

“Za proteklih osam godina je spoljnotrgovinska razmena Srbije i EU gotovo utrostručena. Skoro dve trećine srpskog izvoza ide u EU. Više od tri četvrtine stranih investicija u Srbiju stiže iz kompanija iz EU”, rekao je Fabrici.

On je izneo podatak da skoro 200.000 ljudi u Srbiji radi za firme iz EU.

“Na nedavnom samitu u Sofiji je EU potvrdila opredeljenost da Srbija postane njen deo”, izjavio je Fabrici.

Ambasador Fabrici je rekao da je Evropska komisija pozdravila ekonomske reforme u Srbiji, ali i ukazala na potrebu ulaganja napora u jačanje vladavine prava.

Na predstavljanju programa EU PRO objavljen je i poziv za podršku preduzetnicima i preduzetnicama, i mikro i malim preduzećima za nabavku opreme i savetodavne usluge ukupne vrednosti 4,5 miliona evra.

Program je već objavio četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava za koje je EU izdvojila ukupno deset miliona evra, a koji se odnose na poboljšanje javne i poslovne infrastrukture, kao i izradu planske i tehničke dokumentacije.

Povodom predstavljanja novog programa EU PRO, u Aranđelovcu je organizovan Sajam EU projekata na kome je predstavljen deo dosadašnje podrške EU Srbiji, uključujući i uspešne primere podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, kroz različite EU programe.

Podeli

Comments are closed.