Predstavljeni prvi rezultati Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava

0

Broj poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji je za šest godina pao za gotovo 10 odsto, dok je poljoprivredna površina povećana za 1,1 procenat, pokazuju prvi rezultati Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava koju je sprovodio Republički zavod za statistiku (RZS).

Anketa je sprovedena od 1. oktobra do 30. novembra prošle godine. Finansijska sredstva za sprovođenje ove aktivnosti (2,5 miliona evra) najvećim delom su obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU, odnosno 85 odsto, dok je ostatak finansiranja isplaćen iz državnog budžeta.

U Srbiji se koristi 3.476.788 hektara poljoprivrednog zemljišta, a prosečna površina po gazdinstvu je nešto preko 6 hektara. Najveći porast površina beleži se kod uzgajanja višegodišnjih zasada. Prema prvim rezultatima Ankete, 435.053 poljoprivrednih gazdinstava se bavi stočarstvom, što je 80 odsto od ukupnog broja.

Tokom popisivanja, ustanovljeno je da na srpskim poljoprivrednim gazdinstvima ima 451.985 traktora, što je za 10 odsto više u odnosu na popisano 2012. godine. Iako to znači 80 odsto njih koristi sopstveni traktor, isto istraživanje pokazuje da je 83 odsto traktora starije od 20 godina.

„Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. godine rađena je po metodologiji Eurostata, a podatke je sa 120.000 gazdinstava prikupljalo 535 anketara“, naglašava direktor RZS Miladin Kovačević.

Istraživanje se sprovodi u trogodišnjoj periodici, između dva popisa poljoprivrede, i predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike u ovoj oblasti.

Dobijene informacije koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka i kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja, ali i poljoprivrednim proizvođačima za bolje planiranje, ustanovljavanje u koju oblast bi trebalo investirati, kao i za prijavljivanje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

Pored toga, ovi podaci biće osnova za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, od koga zavisi kvalitet podataka o poljoprivrednoj proizvodnji, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku. Konačni rezultati Ankete biće objavljeni na internetu do 30. juna, a posebne publikacije sa analizom stanja u oblasti poljoprivrede biće raspoložive do kraja septembra.

Podeli

Comments are closed.