Predstavnici lokalnih samouprava, ministarstva, organizacija civilnog društva i novinari su posetili Hrvatsku

0

Od 26. do 28. novembra 2018. godine 16 predstavnika lokalnih samouprava, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine, organizacija civilnog društva i novinara, koji se bave pitanjima životne sredine i energetike, imalo je priliku da poseti nekoliko gradova u Hrvatskoj i vide primere dobre prakse projekata iz oblasti životne sredine i energetike koji su finansirani iz fondova i programa Evropske unije.

U okviru ovog putovanja imali su jedinstvenu priliku da razgovaraju predstavnicima lokalnih samouprava Slavonski Brod, Križevci, Koprivnica, Požega, kao i sa predstavnicima organizacije Odraz. Pored toga, imali su priliku da se upoznaju i sa projektima Parka prirode Papuk koji je 2015. godine postao UNESCO Geopark.

Putovanje je počelo posetom gradu Slavonski Brod, gde su grupu ugostili Krunoslav Đurković i Danijela Blekić iz odeljenja za Integrala teritorijalna ulaganja, sa kojima su polaznici razgovarali o tome kako funkcioniše ITU mehanizam, koji se finansira iz Kohezionog fonda Evropske unije. Nakon sastanka u prostorijama gradske uprave, grupa se uputila u Postrojenje za preradu otpadnih voda, kao primer projekta, koji je finansirala Evropska unija iz strukturnih i investicionih fondova.

Postrojenje za preradu otpadnih voda

Nakon toga održan je sastanak sa organizacijom ODRAZ koja obavlja poslove Sekretarijata mreže CIVINET. Na temu Urbane mobilnosti i održivom razvoju lokalnih zajednica smo razgovarali sa direktorkom organizacije Lidijom Pavić-Rogošić.

Drugi dan je počeo sastankom sa predstavnicima grada Križevci. Gospođa Dijana Mijač Dretar, koja je šef odeljenja za Zaštitu životne sredine je predstavila učesnicima projekat upravljanja otpadom (sa naglaskom na primarnu selekciju) i obrazovne aktivnosti (naročito prema najmlađoj populaciji) usmerene na promenu navika kada je u pitanju generisanje i upravljanje različitim vrstama otpada. Nakon toga polaznici su imali priliku da posete Razvojni centar i tehnološki park, koji su nastali renoviranjem bivše vojne kasarne uz pomoć EU Kohezionog fonda. Učesnici su imali prilike i da posete solarnu elektranu smeštenu na krovu Razvojnog centra, koja je prva crowdfunding investicija u obnovljive izvore energije u Republici Hrvatskoj.

U opštini Koprivnica polaznici su prvo imali sastanak sa Nebojšom Kalanjom, višim stručnim saradnikom za evropske poslove i održivi razvoj koji je predstavio projekat „Low Carb” finansiran iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. Nakon toga usledio je obilazak renovirane zgrade suda, univerziteta i novoizgrađenog Zelenog kvarta gde je polaznike ugostila Martina Alihodzić, direktorka Agencije za društveno poticanu stanogradnju koja je predstavila projekat izgradnje energetski efikasnih stambenih prostora sufinansiranog iz EU kohezionog fonda. Za kraj je održan sastanak u Sveučilištu Sever, gde nas je dočekao dr.sc. Predrag Brlek i predstavio  buduće zajedničke planove opštine i sveučilišta i izgradnji energetski efikasnije i odgovornije lokalne zajednice.

Toplotne pumpe u sudu u Koprivnici

Poslednjeg dana putovanja, polaznici su obišli nacionalni Park prirode Papuk gde su imali priliku da čuju prezentaciju projekata koje se odnose na održivo korišćenje prirodnih resursa nacionalnog parka za unapređenje lokalnog socio – ekonomskog razvoja i posete same projektne lokacije, finansirane preko EU programa “Kompetentnost i kohezija“.

Za kraj je održan sastanak u Požegi, gde je Dalibor Vranić iz Odeljenja za Evropske integracije govorio o projektima koje finansira EU i kako teku pripreme za implementiranje određenih projekata. Polaznici su, zajedno sa domaćinima, posetili i reciklažno dvorište u opštini čija je izgradnja sufinansirana iz Kohezionog fonda EU.

Poseta je deo projekta koji podržava Evropska unija pod nazivom „Posete institucijama i državama članicama Evropske unije “.

Podeli

Comments are closed.