Premeštaj i preseljenje: Stabilan napredak, ali je potrebno ulaganje većih napora za postizanje ciljeva

0

Komisija je danas usvojila jedanaesti izveštaj o napretku u sprovođenju programa EU za hitan premeštaj i preseljenje u kom su procenjene mere preduzete od 2. marta.

Države članice ostvaruju stabilan napredak i postavile su novi mesečni rekord od 2.465 premeštenih osoba. Do sada je ukupno premešteno 16.340 lica. Sve države članice, međutim, moraju da ulože više napora kako bi u narednim mesecima osigurale premeštaj svih osoba koje ispunjavaju uslove.

Kada je u pitanju preseljenje, države članice nastavljaju da ostvaruju značajan napredak, a do sada su omogućile preseljenje 15.492 lica bezbednim i legalnim putevima. Današnji izveštaj sadrži ciljane preporuke za države članice koje će im pomoći da dodatno poboljšaju procedure premeštaja i preseljenja.

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopulos, izjavio je: „U martu smo dostigli novi rekord u pogledu broja premeštenih lica. Taj rekord pokazuje solidarnost na delu i dokazuje našu odgovornost. Sada je vreme da sve države članice ispune svoje obaveze i ulože veće napore. To je njihova politička, moralna i zakonska obaveza. Pozivam sve zemlje koje se još nisu pridružile ovim zajedničkim naporima da to učine. Premeštaj svih lica koja ispunjavaju uslove iz Grčke i Italije je potpuno izvodljiv u narednih šest meseci. U isto vreme smo uspeli da preselimo više od dve trećine od ukupno 22.500 lica kojima smo u julu 2015. odlučili da ponudimo bezbedne i legalne puteve za preseljenje. Pozdravljamo ove vesti. Ispunjavamo svoje obaveze kako bismo podelili odgovornost sa trećim zemljama poput Turske, Jordana i Libana.”

Za više informacija pogledajte saopštenje za štampu i informator.

Podeli

Comments are closed.