Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu

0

Krajnji cilj projekta “Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu” koji finansira EU je regionalna saradnja i povezivanje mladih kadrova koji će jednog dana biti nosioci procesa pristupanja Uniji, rečeno je danas na ispraćaju petoro mladih državnih službenika iz Srbije na stručno usavršavanje na evropskim univerzitetima.

Ove treće uzastopne godine od kako projekat EU sprovodi Britanski savet, odlazi petoro mladih službenika iz Srbije na stručno usavršavanje na univerzitete u Parizu – studije političkih nauka (Sciences Po) i u Brižu – Koledž Evrope, rečeno je na skupu u EU info centru.

Zamenik šefa Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar izjavila je da će učesnici projekta na terenu sprovoditi regionalnu saradnju.

„Smatramo da kad šaljemo mlade službenike u Belgiju i Francusku radimo na njihovom znanju i na saradnji u regionu, jer ćete se vi povezivati sa kolegama iz regiona na prekograničnoj saradnji”, rekla je ona.

Prema rečima Štamcar, uspeh ovog projekta će se meriti time koliko su oni naučili da kroz međusobnu saradnju, kad se vrate, iskustva primene u svojoj zemlji.

Direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan Kler Sirs istakla je značaj programa u jačanju javne administracije, usavršavanju mladih i njihovom povezivanju regiona.

Ona je polaznicima pred put poručila da mnogo nauče i steknu nova prijateljstva.

Jedna od učesnika, koordinatorka u sektoru za prekograničnu saradnju u Ministarstvu za evropske integracije Snežana Novković rekla je da će prvo dve nedelje boraviti u Parizu, u februaru putuju u Briž, a u aprilu će kroz razmene u regionu raditi zajednički završni rad.

Prema njenim rečima, ideja je da se uloži u mladi kadar državne službe i kroz to da se radi reforma državne uprave u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Krajnji cilj je regionalna saradnja i povezivanje mladih kadrova koji će jednog dana biti nosioci procesa pristupanja da se izgradi kapacitet u svakoj od zemalja regiona, izjavila je ona.

U grupi odabranih su i savetnica u Ministarstvu trgovine turizma Jelena Đorgović, savetnik u Upravi za javne nabavke Miloš Stanković, Jovana Višnjić iz Ministartva za evropske integracije i Dragana Petković zaposlena u Fiskalnom savetu.

Državna sekretarak Ministarstva za evropske integracije Anja Rović rekla je da će njihovo usavršavanje na najprestižnijim obrazovnim ustanovama u Evropi uticati na razvoj administrativnih kapaciteta institucija iz kojih dolaze, pošto se razmenom službenika povezuju mladi i razmenjuju iskustva, što doprinosi regionalnoj saradnji, kao važnom činiocu evrioointegracija.

Podeli

Comments are closed.