Program Evropske komisije za podršku strukturnim reformama ispunjava svoje ciljeve

0

Prvi godišnji izveštaj o praćenju primene Programa za podršku strukturnim reformama objavljen je danas. Prošle godine su u okviru programa odobrena sredstva za 159 zahteva koje je uputilo 16 država članica.

Godišnji izveštaj o praćenju za 2017. pokazuje da program može značajno da doprinese naporima vlasti država članica da identifikuju i prevaziđu strukturne slabosti pri planiranju i sprovođenju reformi.

Valdis Dombrovskis, potpredsednik Komisije nadležan za evro i socijalni dijalog te finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržišta kapitala, rekao je: “Godišnja anketa o rastu, koju je kolegijum danas odobrio, ističe da reforme koje pospešuju rast ostaju ključni prioritet za EU. Kroz Program za podršku strukturnih reformi, Komisija podržava incijative za reformu država članica dok im istovremeno omogućuje da razmenjuju primere najboljih praksi i uče jedne od drugih.”

Program za podršku strukturnim reformama je stupio na snagu u maju 2017. i raspolaže budžetom od 222,8 miliona evra do 2020. Program je dostupan svim državama članicama EU na zahtev i nudi im prilagođenu ekspertizu u praktičnim aspektima reformi. Prvi izveštaj o programu je dostupan ovde. Program sprovodi Služba za podršku strukturnim reformama koji pomaže državama članicama da pripreme, planiraju i sprovedu reforme čiji je cilj podsticanje rasta. Od 2015. godine, Služba je pomogla skoro 500 tehničkih projekata u 25 država članica. Trogodišnji pregled rada Službe za podršku strukturnim reformama je dostupan ovde.

Podeli

Comments are closed.