Regionalna saradnja i zajednički evropski projekti za brži razvoj organske proizvodnje

0

Evropski projekat “Organik bridž” predstavljen je, kao uspešan primer unapređenja ove vrste poljoprivrede u regionu, na 11. međunarodnom forumu organske proizvodnje, održanom 29. septembra u Selenči.

Forumu je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Srbije, Hrvatske, Slovačke, Moldavije, Češke, Mađarske, a njegovu organizaciju podržali su Vlada AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivredni univerzitet u Nitri, Višegradski fond, Ambasada kraljevine Švedske u Beogradu, Evropska mreža preduzetništva i EU Info Point Novi Sad.

Projekat „Organik bridž“ sprovodi se u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, u kom sa hrvatske strane učestvuju Grad Valpovo i “Tera tehnopolis” iz Osijeka, a sa srpske strane Centar za organsku proizvodnju Selenča i organizacija “Teras” iz Subotice.

Projekat je Evropska unija podržala sa 550.000 evra, realizacija je počela u junu ove godine, a predviđeno je da traje dve godine. U tom periodu radiće se na unapređenju kompetencija organskih proizvođača Osječko-baranjske županije i Vojvodine kroz treninge i edukacije, a formiraće se i razvojno-istraživačke institucije kako bi se znanje implementiralo u praksi. Kroz „Organik bridž“, s obe strane granice, proći će 260 proizvođača. Poseban naglasak u projektu stavlja se na revitalizaciju i dalji razvoj poljoprivrede, podizanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača te povećanje zaposlenosti u poljoprivredi.

Na otvaranju Foruma govorili su  ambasadorka Slovačke u Republici Srbiji Dagmar Repčekova, tehnički ekspert Slovačke za organsku proizvodnju pri Evropskoj uniji Julijana Šloserova, sekretar Grada Valpova Zvonko Barišić i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije Velimir Stanojević.

„Selenča je najorganizovanija sredina u Srbiji kada je o organskoj proizvodnji reč. Ona će imati posebno  mesto u nacionalnom planu ruralnog razvoja. Podatak da je prosečna veličina parcela u Srbiji oko 4,5 hektara, govori o tome da će mali proizvođači u konvencionalnoj proizvodnji teško izdržati tržišnu utakmicu na tako malim površinama“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da organska proizvodnja bude uključena i u IPARD program.

„U završnoj smo fazi akreditacije, tako da će naši proizvođači pored nacionalnih mera ubuduće koristiti i mere ovog pretpristupnog programa EU. Cilj je da u narednom periodu naši proizvođači imaju više izvora finansiranja“, dodao je Stanojević.

U sklopu foruma, održana je i panel diskusija „Izazovi i perspektive – kuda ide Srbija“, u kojoj su pored državnog sekretara Stanojevića, učestvovali i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, ekspert SEEDEV-a Goran Živkov, ekspert za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Hrvatske Miroslav Božić i direktor u Poslovnom sistemu “Global sid” Saša Vitošević.

Oni su poručili da je neophodno udružiti znanja i resurse koje poseduju proizvođači u Srbiji i u Evropskoj uniji, te da bržem razvoju organske proizvodnje u Srbiji najviše može doprineti saradnja i učešće poljoprivrednih proizvođača u regionalnim i evropskim projektima. To je način da se povećaju površine pod organskom proizvodnjom, koje u Srbiji ne prelaze 16.000 hektara, zajedno sa pašnjacima i utrinama, ali i da se poljoprivrednici u Srbiji pripreme za primenu evropske politike u ovoj oblasti.

U sklopu Foruma održan je i Festival hrane proizvedene po tradicionalnim recepturama, kao i Međunarodni poslovni susreti AgroOrganic B2B 2017, koje Centar za organsku proizvodnju Selenča organizuje u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom i Organic mrežom.

Po prvi put dodeljene su nagrade za najbolji medijski prilog o organskoj proizvodnji pod nazivom „Selenča organik“. Na konkurs, koji je raspisao COPS, prijavljena su 43 priloga u oblasti štampanih, elektonskih i internet medija. Nagrade su dobile novinarka lista „Poljoprivrednik“ Aleksandra Milić, za najbolji prilog u oblasti štampanih medija, novinarka RTV-a Aleksandra Bundalo i novinarka Produkcije Atlas Media Vanja Milosavljević za najbolji prilog u oblasti elektronskih medija i novinarka portala „Užička republika pres“ za najbolji prilog u oblasti internet medija.

Podeli

Comments are closed.