Rekonstrukcija Golubačke tvrđave, “dragulja Dunava”, uz pomoć EU

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport obišao je radove na izgradnji vodovoda u Velikom Gradištu i rekonstrukciji tvrđave Golubac na Dunavu, projekte koje sa 11 miliona evra finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova.

Obišavši tvrđavu koju je nazvao “dragulj Dunava”, Devenport je najavio da će u okviru projekta rekonstrukcije, u koju EU investira sedam miliona evra, biti izgrađen i centar za posetioce, biciklistička staza i šetalište.

“Srbija nema more, ali ima Dunav i imaće obnovljenu Golubačku tvrđavu”, rekao je Devenport i istakao da će to Srbiji pomoći da se bolje pozicionira na turističkoj mapi Evrope.

Očekuje se da obnova tvrđave i izgradnja novog puta i tunela, kada budu završeni 2016. godine, podstaknu razvoj turizma u Podunavlju.

Devenport, ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, austrijski ambasador Johanes Ajgner i njihov domaćin, predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić, obišli su radove na obnovi tvrđave i simbolično, u znak mira, u nebo pustili nekoliko golubova.

Ambasador Devenport prethodno je prisustvovao početku radova na izgradnji vodovoda u Velikom Gradištu, koji finansira EU sa četiri miliona evra.

Dovođenje pijaće vode poboljšaće uslove života u opštini Veliko Gradiše i podstaći će dalja ulaganja u razvoj turizma u ovom delu Srbije, rekao je Devenport.

Voda koja će poteći iz novog postrojenja biće po standardima i Srbije i Evropske unije, istakao je on.

Podeli

Comments are closed.