Rekordna podrška građana EU uprkos Bregzitu

0

Najnovije Eurobarometrovo istraživanje Parlamenta, objavljeno godinu dana pre narednih evropskih izbora, potvrđuje stabilan rast podrške građana Evropskoj uniji.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani predstavlja rezultate istraživanja javnog mnjenja o EU, samo godinu dana pre narednih evropskih izbora. Istraživanje Eurobarometra, sprovedeno u aprilu 2018. na uzorku od 27.601 osobe iz 28 država članica, otkriva da u proseku 60 odsto građana EU smatra da je članstvo u Uniji dobra stvar za njihovu zemlju, dok dve trećine ispitanika kaže da su uvereni da je njihova zemlja imala koristi od članstva. Ovo je najveća zabeležena podrška još od 1983.

Skoro trećina ispitanika već zna datum narednih evropskih izbora, a polovina kaže da se interesuje za njih. Spitzenkandidaten proces je generalno opisan kao pozitivan za razvoj evropske demokratije, budući da skoro polovina ispitanika kaže da će zbog ovog sistema verovatno izaći na izbore. Skoro tri četvrtine građana žele da ovaj proces sa vodećim kandidatom na čelu bude praćen istinskom debatom o evropskim pitanjima i budućnosti EU.

Na pitanje kojim problemima bi voleli da se bave izborne kampanje, skoro polovina Evropljana (49%) navodi borbu protiv terorizma, zatim sledi nezaposlenost među mladima (48%), imigracija (45%) i privreda i rast (42%). Otprilike trećina Evropljana navodi borbu protiv klimatskih promena i zaštitu životne sredine (35%), a sličan je postotak i onih kojima su najvažnija ljudska prava i demokratija te socijalna zaštita (32%).

Većina ispitanika je i dalje zadovoljna funkcionisanjem demokratije u svojim zemljama (55%) i EU (46%) dok polovina ispitanih ne smatra da pojava novih političkh partija ili pokreta koji protestuju protiv političke elite predstavlja pretnju demokratiji. Većina ispitanika (56%) smatra da bi pomenute nove političke partije mogle podstaći promenu – dok ravno 70 odsto građana upozorava da „činjenica da ste protiv nečega sama po sebi ne donosi nikakav boljitak.”

Istraživanje ukazuje na rast interesovanja i poštovanja prema EU, kao i na sve veće uverenje građana da izlaskom na izbore naredne godine mogu uticati na budućnost EU.

Rezime istraživanja i rezultati

 

Podeli

Comments are closed.