Rešavanje pitanja vezanih za ponovno otvaranje mosta u Mitrovici

0

Saopštenje visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini o rešavanju pitanja vezanih za ponovno otvaranje mosta u Mitrovici:

Danas vidimo rezultate pozitivnog angažmana kome smo svedočili na prethodna dva sastanka u okviru briselskog dijaloga. Ovim je još jednom potvrđeno da samo dijalog i politiko vođstvo mogu doneti pozitivne rezultate.

U Prištini su uspešno rešena najvažnija pitanja vezana za pretvaranje ulice Kralja Petra u pešačku zonu i ponovno otvaranje mosta u Mitrovici: sprovođenje postignutih dogovora je počelo odmah, a radovi su praktično otpočeli danas. To će doprineti slobodi kretanja, unapređenju kontakata između ljudi i, konačno, pomirenju, za dobrobit svih građana severnog i južnog dela Mitrovice.

Rušenjem zidova i fokusiranjem na izgradnju mostova, lideri u regionu pokazuju da imaju hrabrost i viziju. To je suština dijaloga uz posredovanje EU za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Ponovno otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak radova na pretvaranju ulice Kralja Petra u pešačku zonu će predstavljati veliki uspeh u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu.

Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova* i Srbije je u ovom trenutku od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti između dve strane i u okviru regiona; on je takođe ključan za napredak obe strane ka Evropskoj uniji. EU će nastaviti da se snažno zalaže za ovaj proces i ja sa nestrpljenjem očekujem nastavak dijaloga sa liderima obe strane.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.