Romkinje jedna od najranjivijih društvenih grupa, EU planira više novca za njihovu integraciju

0

Romkinje predstavljaju jednu od najosetljivijih grupa u društvu, mnogo podataka ukazuje na njihov neravnopravan položaj u društvu, a EU planira da više sredstava u njihovu integraciju, ocenjeno je na početku dvodnevne regionalne konferencije posvećene osnaživanju Romkinja.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar je navela da je EU do sada namenila pet miliona evra za regionalnu saradnju za osnaživanje Roma, kao i da je samo Srbiji namenila 11,4 miliona i da u budućnosti namerava da pomogne sa još 20 miliona evra.

“Romkinje su na neki način dvostruko diskriminisane – kao žene i kao pripadnice romske populacije. EU pomaže da se deca (Roma) upišu u matične knjige, imamo 20 mobilnih timova koji uče Rome o osnovnim pravima, pomažemo grantovima romsko civilno društvo”, rekla je Norčič Štamcar.

Ona je dodala da EU takodje rešava stambena pitanja u 11 romskih zajednica i da su u poslednje dve godine dodelili 1.000 stipendija za završavnje srednjoškolskog obrazovanja.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rekla da EU i Evropska komisija značajno pomažu integraciju romske etničke manjine, ali i da Srbija odvaja sopstvena sredstva u istu svrhu. Ona je navela da je Vlada Srbija ponosna što ima uredjene strateške dokumente, akcioni plan, sredstva u budžetu namenjena za tu svrhu, ali i da imaju pristup IPA projektima vrednosti oko 9,2 miliona evra i da će “u budućnosti pregovarati o tome kako najbolje utrošiti sredstva”.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović je kazao da institucije EU zajedno sa tim Savetom osmisle projekat i podržavaju ga tri godine, a da će biti podržani i u naredne tri godine, sa još više sredstava. “Ideja je bila sledeća – uraditi nešto da se poboljša položaj romske zajednice u regionu, podržati vlade i njihove nacionalne programe za integraciju Roma, kako bi uradili više nego što su same zaislile za poboljšanje položaja Roma. Poboljšavanje položaja Roma ne znači raditi nešto posebno za njih – to samo znači da pogledate društvo kao celinu, da vidite koliko je velika potreba da ti ljudi u pravom smislu postanu deo te zajednice”, rekao je Svilanović. On je naveo da postoje velike razlike izmedju romske i drugih zajednica u regionu, da veliki broj Roma nije završio osnovnu školu i da jedan odsto koji upišu fakultet zapravo ga i završe. “Devet od deset Romkinja nema posao. Glavna stvar je podržati ih da dobiju posao. kada žena ima posao dinamika u porodici je drugačja, odnos prema društvu je potpuno drugačiji, zato što se onda oseća kao neko ko može nešto da promeni”, dodao je Svilanović.

Regionalnu konferenciju “Ekonomska (ne)zavisnost romskih žena: izazovi i rani uzroci” zajednički su organizovali Akcioni tim za integraciju Roma 2020 Saveta za regionalnu saradnju i organizacija Balkan International.

Podeli

Comments are closed.