Sa 75,7 milijardi evra u 2017, EU ostaje najveći davalac razvojne pomoći

0

Prema poslednjim podacima Komiteta za razvojnu pomoć OECD-a, Evropska unija i njene države članice su u 2017. na ime zvanične razvojne pomoći izdvojile ukupno 75,7 milijardi evra i tako zadržale poziciju globalnog lidera među davaocima zvanične razvojne pomoći.

Ovaj iznos čini 0,5 odsto bruto nacionalnog dohotka EU i, uprkos neznatnom padu u odnosu na prošlu godinu, znatno je viši od proseka koji izdvajaju članice Komiteta za razvojnu pomoć koje nisu članice EU (0,21 odsto). Zvanična razvojna pomoć na globalnom nivou je smanjena sa 131 milijarde u 2016. na 130 milijardi u 2017, a doprinos EU i njenih država članica iznosi 57 odsto ukupne zvanične razvojne pomoći u protekloj godini.

Komesar za međunarodnu saradnju i razvoj, Neven Mimica, izjavio je: „EU i njene države članice učestvuju sa preko 50 odsto u globalnoj zvaničnoj razvojnoj pomoći te tako ulažu u ljude i snažnije institucije i društva. Ipak, veoma me brine to što je zvanična razvojna pomoć smanjena i na globalnom i na nivou EU. Postizanje održivog razvoja zahteva trajne kolektivne napore. Moramo da učinimo više. Kao najveći davalac zvanične razvojne pomoći na svetu, EU mora da preuzme odgovornost i navede druge da slede njen primer.“

EU i njene države članice su konstantno najveći pružaoci sredstava za razvoj. Otkako su 2015. usvojeni Akcioni plan iz Adis Abebe i Agenda za održivi razvoj do 2030, ukupna pomoć EU je porasla za 7,8 milijardi odnosno 12 odsto, dok je odnos između zvanične razvojne pomoći i bruto nacionalnog dohotka porastao za 6 odsto, što pokazuje kontinuirane napore EU i država članica za unapređenje prosperiteta, mira i održivog razvoja širom sveta.

Podeli

Comments are closed.