Samit u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

0

Na Samitu čelnika Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа o evropskoj perspektivi, rаzvoju i sаrаdnji održanom u Sofili usvojena je Deklaracija kojom je EU potvrdila podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Lideri zemalja regiona potpisali su izjavu podrške digitalnoj agendi Zapadnog Balkana. Izjavu su potpisali i prihvatili premijer Crne Gore Duško Marković, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva BiH Balkir Izetbegović, predsednik Kosova Hašim Tači, premijer BJRM Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama.

Pored toga, ministri energetike Srbije i Bugarske, Aleksandar Antić i Temenuška Petkova potpisali su zajedničku izjavu o izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

Tusk: Evropske integracije regiona top prioritet za EU

“Treba da razgovaramo o suštini, a ne o datumima, istorijski, geografski, kulturno, mentalno region Zapadnog Balkana pripada Evropi i svih 28

lidera je saglasno da govorimo o evropskoj perspektivi regiona, ali ne želimo da predlažemo nerealna rešenja poput “ubrzanog puta”, ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Tusk je, na konferenciji za novinare posle završetka Samita EU-Zapadni Balkan, rekao da je prošlo mnogo vremena od ovakvog susreta u Solunu, zbog čega je doneta odluka da se ovakav format susreta organizuje za dve godine u Hrvatskoj.

“To je najbolji dokaz da su evropske integracije regiona top prioritet za EU”, dodao je Tusk.

Tusk je rekao da je bilo skepticizma između lidera o temi proširenja, ne zbog regiona, već proširenja EU kao fenomena.

Premijer Bugarske Bojko Borisov zahvalio je evropskim liderima koji su došli u Sofiju, napominjući da je taj skup doneo do pre nekoliko godina nezamislive stvari poput toga da se predsednik Srbije Aleksandar Vučiæ i predsednik Kosova Hašim Tači rukuju zbog sporazuma o povezivanju.

“Bilo je mnogo straha i razgovora u zapadnim medijima oko integracije regiona, ali ako zamislimo da je Zapadni Balkan jedna država, on bi imao BDP od 96 milijardi evra, što je BDP SLovačke, a stanovnika manje nego Rumunija.

Da li je to taj veliki strah i da li je to pretnja EU? Da li je bolje da pregovaraju o EU i težem ispunjavanju kriterjuma, ili ih ostaviti tihom uticaju drugih geostrateških igrača”, upitao je Borisov.

On je rekao da je dobra vest i nešto što će makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras podeliti sa svojim građanima.

“Jasno je da sa svim pitanjima koje imamo, sa velikim geostrateškim igraèima na svetu, da je jedini rezultat za EU da budemo ujedinjeni. Osetio sam da snaga EU leži u jedinstvu”, zaključio je Borisov.

Deklaracija: Nedvosmislena podrška Zapadnom Balkanu

U Deklaraciji Evropska unija ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. “EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i načelima kao i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, podržane našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i uzajamnim političkim, bezbednosnim i privrednim interesima”, navedeno se u ovom dokumentu.

Dodaje se da su, na osnovu dosadašnjeg napretka, partneri sa Zapadnog Balkana ponovo potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi kao svom čvrstom strateškom izboru.

“EU je odlučna da pojača i in tenzivira angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, privrednu i društvenu transformaciju regiona, iz među ostalog kroz pojačanu pomoć koja se zasniva na konkretnom napretku partnera sa Zapadnog Balkana u oblasti vladavine prava, kao i u društveno – ekonomskim reformama”, piše u Deklaraciji.

Unija je pozdravila “posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana preimućstvu demokratije i vladavine prava, naročito u pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja, kao i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina”.

Takođe se podržava opredeljenje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da jačaju dobrosusedske odnose, regionalnu stabilnost i uzajamnu saradnju.

EU poručuje da je saglasna sa podsticanjem povoljnog tržišnog i investicionog okruženja na Zapadnom Balkanu, kako bi se brže napredovalo u smeru digitalne ekonomije i održivih društava koja vode računa o klimi u skladu sa Pariskim sporazumom. Energetska sigurnost biće prioritet, dodaje se.

U Deklaraciji se kaže i da borba protiv terorizma i ekstremizma, uključujući finasiranje, radikalizaciju i povratak stranih terorističkih boraca iziskuju pojačanu saradnju.

EU je pozdravila i doprinos Zapadnog Balkana zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Tekst Deklaracije možete pročitati ovde

Podeli

Comments are closed.