Saopštenje Federike Mogerini i Johanesa Hana povodom godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj

0

Narod Turske je 15. jula 2016. svedočio pokušaju državnog udara u kom je život izgubilo na stotine i povređeno preko 2.000 nedužnih ljudi. Godinu dana kasnije, EU još jednom osuđuje pokušaj državnog udara, kao što je to učinila u prvim časovima te burne noći 15. jula 2016. i podseća na nepodeljenu podršku demokratski izabranim institucijama zemlje. EU se solidariše sa Turskom i njenim narodom.

Poštovanje ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava su osnovni principi Evropske unije. Oni su sadržani u temelju našeg odnosa i težnji naroda Turske i Evropske unije. Kao ključni partner i zemlja kandidat te kao članica Saveta Evrope, Turska se obavezala na poštovanje ovih načela. Turska ima pravo da odgovorne za pokušaj državnog udara privede pravdi uz strogo pridržavanje načela vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

EU je spremna da nastavi rad sa stabilnom, ekonomski snažnom i demokratskom Turskom. U tom cilju, a u okviru angažmana EU sa Turskom, u Briselu će 25. jula biti održan politički dijalog na visokom nivou na kom će predstavnici EU i Turske razgovarati o oblastima od zajedničkog interesa i zajedničkim izazovima.

Podeli

Comments are closed.