Saradnja tužilaca: Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

0

Organizovani kriminal predstavlja globalni problem i za njegovo rešavanje je neophodna snažna međunarodna saradnja. Države Zapadnog Balkana moraju da izgrade odgovarajuće strukture i steknu iskustvo, kako bi sprovodile istragu i gonile složene kriminalne grupe na međunarodnom nivou.

Kao odgovor na ovo, Evropska unija pokrenula je akciju zajedničkih istraga. Projekat “Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije: jačanje mreže tužilaca” je podstakao saradnju između tužilaca na Zapadnom Balkanu. Projekat je sproveden u periodu između novembra 2011. i novembra 2013, sa ukupnim budžetom od 5.263,158 evra, od čega je doprinos EU iznosio 5 miliona evra ili 95%. Partneri u projektu su bili holandski CILC – Centar za međunarodnu pravnu saradnju i nemački GIZ – Društvo za međunarodnu saradnju. Krajnji cilj projekta je bio doprinos unapređenju prekogranične i pravosudne saradnje između zemalja Zapadnog Balkana.

ZAJEDNIČKA ISTRAGA

Tužioci iz država članica EU su bili upućeni u region kako bi svojim kolegama pružili savetodavnu pomoć, sa naročitim akcentom na sprovođenje istraga i krivično gonjenje prekograničnih slučajeva organizovanog kriminala.

„Međunarodne kriminalne bande imaju efikasne, dobro organizovane i prilagodljive sisteme, sa jakim prekograničnim mrežama ljudi i u mogućnosti su da jako brzo prenose informacije. Uopšteno govoreći, kriminalci su uvek korak ispred nas, ali funkcionalnim i jakim mrežama možemo da smanjimo njihovu prednost”, kaže pripadnik austrijske obaveštajne službe.

Uticaj projekta se mogao osetiti širom regiona Zapadnog Balkana 12. aprila 2013. kada su snage specijalne policije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije izvele operaciju “Šetač“. Operacija je u medijima slavljena kao najuspešnije izvedena zajednička akcija usmerena protiv narko-mafije na ovim prostorima. Više desetina osumnjičenih je privedeno, a zaplenjena je i velika količina oružja i eksploziva.

PRISTUP MEĐUNARODNIM MREŽAMA

Sedam tužilaca iz zemalja učesnica u projektu je posetilo kancelarije Evropola i Evrojusta, gde su bili u prilici da čuju više o načinima unapređenja saradnje sa obema institucijama, ali i o tome na koji način da steknu ekskluzivni pristup resursima i mrežama od vitalnog značaja.

“Ovo iskustvo nam je omogućilo da čujemo mišljenje stručnjaka o pitanjima o kojima u Crnoj Gori ne postoji dovoljna stručnost”, rekao je Blagoje Gledović i Ministarstva pravde Crne Gore.

Neće samo tužioci imati koristi od ovog projekta – on će zaštiti i građane koji su pogođeni organozovanim kriminalom. Uzevši u obzir prirodu savremenog organzovanog kriminala, projekat je veoma koristan za susedne zemlje, ali i za one zemlje koje su povezane sa kriminalnim operacijama, kao što se pokazalo na primeru operacije Šetač.

„Mreža tužilaca Zapadnog Balkana daje odlične  rezultate na planu borbe protiv organizovanog kriminala. Brza je i efikasna, a  razlike u pravnim sistemima među  državama nisu problem”, zaključuje Josip  Čule, zamenik glavnog državnog tužioca Hrvatske.

Podeli

Comments are closed.