Saradnjom do održive budućnosti Zapadnog Mediterana

0

„Ono što se dešava na Mediteranu pogađa čitavu Evropu, ne samo zemlje koje su na obali zajedničkog mora“, izjavila je visoka predstavnica Mogerini na dijalogu Zapadni Mediteran 5+5 održanom na Malti 18. januara.

Migracije, bezbednost, privredni razvoj, klimatske promene, samo su neki od problema koje obe obale Mediterana treba da rešavaju zajedno, istakla je visoka predstavnica Federika Mogerini na Malti na 15. sastanku ministara spoljnih poslova u okviru dijaloga Zapadnog Mediterana 5+5.

To su pitanja koja je istakla i grupa mladih lidera koje je visoka predstavnica upoznala na doručku u okviru pomenutog dijaloga. Omladinski predstavnici su podržani putem regionalnog programa Mladi glasovi Mediterana koji sufinansira Evropska unija, a sprovodi Fondacija Ana Lind.

„Saradnja između dve obale Mediterana nas može učiniti samo jačima”, podsetila je Mogerini. „To je evropsko iskustvo; zemlje u Evropi su uspele da prevaziđu neke od svojih istorijskih razlika samo kroz saradnju. To je srž evropskog angažmana, u regionu i šire”, dodala je.

U ovom trenutku, saradnja i partnerstvo su nam potrebniji više nego ikada ranije. Nejednakosti su porasle između društvenih grupa, gradova i periferije i, što je najznačajnije, između generacija, podvukla je visoka predstavnica.

„To je zajedničko obema obalama Mediterana. Neke zemlje se polako oporavljaju od rata i treba da izgrade zdravu mirnodopsku privredu ili da postignu inkluzivno pomirenje. Ovakva situacija negativno utiče na migracije koje bi trebalo rešavati kroz saradnju“, rekla je Mogerini.

„Širom Mediterana se možda govore različiti jezici, gaje različite kulture ili praktikuju različite religije, ali smo svi bliski u smislu stavova i interesa koji nas vežu“, dodala je visoka predstavnica.

Govoreći o jačanju i produbljivanju bilateralne i regionalne saradnje, Mogerini je rekla da postoji novi interes za ulaganje u saradnju na Mediteranu. Takvo partnerstvo, izjavila je, jeste ključ za rešavanje mnogih problema sa kojima smo suočeni.

Visoka predstavnica je na kraju podsetila ministre spoljnih poslova o ceni nepostojanja Evrope i nepostojanja daljih evropskih integracija, kako ekonomskoj tako i bezbednosnoj. Isto tako postoji cena nepostojanja Magreba, istakla je: ta se cena ogleda u visokim carinama i manjkom veza između zemalja.

Krajnje je vreme da pronađemo nove načine za saradnju duž južne obale Mediterana, konkretno širom Magreba. To može rezultirati situacijom u kojoj svi dobijaju, a njen početak može biti rešavanje praktičnih pitanja. Evropska unija je spremna da isprati i podrži taj proces. A može poslužiti i kao inspiracija. U korenu evropskog iskustva su veoma konkretni koraci koji su iznedrili najnapredniju političku uniju na svetu, zaključila je Mogerini.

Podeli

Comments are closed.