Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u prvoj poseti Novom Sadu

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici u sredu, 20. septembra, boravio je u Novom Sadu, gde se sastao sa gradskim i pokrajinskim čelnicima, a ovo je prva poseta novog ambasadora institucijama van Beograda.

Prvi u nizu sastanaka održan je u Pokrajinskoj vladi gde se ambasador Fabrici sreo sa predsednikom Pokrajinske vlade, Igorom Mirovićem.

„Evropska unija finansira niz važnih projekata po čitavoj Vojvodini, a naročito u Novom Sadu. Ti projekti u potpunosti odražavaju kompleksnost, ali i širinu naših odnosa. Njihova ukupna vrednost iznosi 460 miliona evra, a reč je o projektima u oblastima infrastrukture, istraživanja i nauke,  vladavine prava i poljoprivrede. Moja poruka danas je da se radujem dobroj i tesnoj saradnji sa pokrajinskim organima vlasti, a ohrabren sam činjenicom da je pokrajina posvećena procesu integracija manjina u ovom regionu. I zaključio sam, u razgovoru sa predsednikom Pokrajinske vlade, da je zajednički moto Vojvodine i Evropske unije – Ujedinjeni u različitosti“ rekao je ambasador Fabrici.

On je dodao da je ohrabren napretkom koji se postiže u odnosima između Srbije i Evropske unije.

„Prošle nedelje predsednik Evropske komisije imao je značajan govor o procesu proširenja Evropske unije, a prošlog petka komesar Han je bio u poseti Beogradu gde se sastao sa predsenikom Vučićem, premijerkom i ministrom spoljnih poslova. Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji napreduju, a napore u to ulaže celokupna zemlja. Ključnu, sastavnu ulogu u tom procesu ima Vojvodina, a nakon razgovora s predsenikom Pokrajinske vlade ja sam još ubeđeniji da će tako biti i ubuduće“, rekao je Fabrici.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović dodao je je je poseta ambasadora Fabricija pokazatelj dosadašnje dobre saradnje Delagacije EU u Srbiji sa pokrajinskom administracijom.

„U narednom periodu, u mandatu novog šefa Delegacije EU u Srbiji intenziviraćemo našu saradnju i bićemo praktičniji. Dogovorili smo praktične korake koji se tiču projekata koji su za nas važni, poput Velikog bačkog kanala i čitavog sistema njegove zaštite, jer je Veliki bački kanal jedna od najcrnjih ekoloških tačaka Evrope, a Evropska komisija finansira projekat rekonstrukcije i revitalizacije celog tog sistema. Potom, Žeželjev most, gde smo na kraju višegodišnje borbe da dobijemo novi most. Imamo novu perspektivu uz gospodina Fabricija i to ćemo iskoristiti“, rekao je premijer Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

Nakon ovog susreta, usledili su sastanci sa generalnim sekretarom Evropskog pokreta u Srbiji, gospodinom Aleksandrom Simurdićem i pokrajinskim ombudsmanom, gospodinom Zoranom Pavlovićem.

Ambasador Fabrici posetio je i Informacioni kutak Delegacije Evropske unije u Srbiji, EU Info Point, gde se obratio učesnicama i učesnicima Okruglog stola „Izazovi i prilike za žene aktivne u životnoj sredini tokom EU integracija’“

„Sviđa mi se način na koji je artikulisana i koliko je sofisticirana vaša rasprava, to zvuči kao debata koju bismo imali u Briselu, o pitanjima kako na najbolji način postići energetsku efikasnost, kava je uloga obnovljivih izvora enrgije, u kojoj meri mogu da se koriste itd.

U agendi Evropske unije zaštita životne sredine predstavlja motor koji donosi inovacije, porast privrednog rasta i otvara nova radna mesta. Na ovakvim skupovima, članovi parlameta koji su stručnjaci iz raznih oblasti pokazuju kako je pitanje zaštite životne sredine sveobuhvatna tema koja prožima sve životne oblasti“, rekao je on.

Ambasador Fabrici dodao je da, kada je reč o pomoći Srbiji u domenu životne sredine, Evropska unija pomaže na dva načina.

„S jedne strane, tu je izrada legislative. Evropska unija ima najsofisticiranije zakone i standarde, oni jesu zahtevni ali su fokusirani na kvalitet žiota svih nas. Drugi način je što izdvajamo značajna sredstva za konkretne infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine, u domenu upravljanja otpadom ili prečišćavanja voda. Od 460 miliona evra koliko smo izdvojili za Vojvodinu, samo u ove projekte iz domena zaštite životne sredine uloženo je 45 miliona evra“, dodao je Fabrici.

On je zaključio da je životna sredina pitanje koje se tiče celog društva, i koje pripada budućnosti naše dece, te da se ne radi o nečemu apstraktnom, već da kvalitet životne sredina znači kvalitet života uopšte.

Nakon boravka u EU Info Pointu, ambasador Fabrici posetio je Gradsku kuću, gde se sastao sa gradonačelnikom Novog Sada, gospodinom Milošem Vučevićem. Na kraju ove, prve posete Novom Sadu, obišao je Žeželjev most, čiju izgradnju finansira Evropska unija.

Podeli

Comments are closed.