Sirija: EU poziva na odgovornost nakon još jednog napada hemijskim oružjem

0

Evropska unija je u nedelju oštro osudila napad za koji se sumnja da je izvršen ilegalnim hemijskim oružjem od strane sirijskog režima u kom je poginulo najmanje 40 civila u Dumi, predgrađu Damaska u oblasti Istočne Gute. EU je pozvala međunarodnu zajednicu da odmah reeaguje na napad.

Veliki broj civila je ubijen u subotu uveče u gradu Dumi koji je pod opsadom, a dokazi ukazuju na to da se radi o još jednom napadu hemijskim oružjem od strane režima. Među stradalim civilima su porodice koje su se skrivale u skloništima. Evropska unija je spremna da pomogne u privođenju počinilaca pravdi kao i borbi protiv upotrebe hemijskog oružja.

U saopštenju izdatom u nedelju, EU je najoštrije osudila upotrebu hemijskog oružja i pozvala međunarodnu zajednicu da brzo reaguje.

EU je već uvela restriktivne mere određenim visokim zvaničnicima i naučnicima odgovornim za razvoj i korišćenje hemijskog oružja u Siriji. Kao odgovor na hemijske napade, uključujući trovanje u Kan Šejkumu prilikom kog je život izgubilo najmanje 74 i povređeno preko 557 ljudi, dodatne restriktivne mere su uvedene u julu 2017. i martu 2018.

EU se zalaže za snažan i jedinstven međunarodni odgovor na nezakonitu upotrebu hemijskog oružja u Siriji kako bi počionici ovih napada bili privedeni pravdi.

„Žalimo zbog toga što je Rusija u novembru 2017. uložila veto na obnovu mandata zajedničkom istražnom mehanizmu“, navodi se u saopštenju od nedelje. EU je pozvala Savet bezbednosti UN da u kratkom roku ponovo uspostavi mehanizme za identifikovanje odgovornih za hemijske napade.

EU poziva pristalice režima, Rusiju i Iran, da iskoriste svoj uticaj kako bi sprečili dalje napade kao i da osiguraju prekid neprijateljstava i deeskalaciju nasilja u skladu sa Rezolucijom 2401 Saveta bezbednosti UN. Zaštita civila mora ostati apsolutni prioritet.

 

Podeli

Comments are closed.