Smiriti retoriku i smanjiti tenzije

0

Saopštenje portparola Evropske spoljnopolitičke službe o razvoju odnosa između Kosova* i Srbije nakon sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga:

„Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je u ovom trenutku od najveće važnosti za očuvanje mira i stabilnosti između dve strane i u okviru regiona; on je takođe ključan za napredak obe strane ka Evropskoj uniji.

Podsećamo da su se na jučerašnjem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga predsednici i premijeri Srbije i Kosova složili da će se uzdržavati od zapaljive retorike i izjava kako bi smirili tenzije i usredsredili se na predstojeći rad. Cenimo pomirljive izjave izrečene tada, ali veoma žalimo zbog zapaljivih izjava izrečenih nakon jučerašnjeg razumevanja. Još jednom pozivamo obe strane da smire retoriku i nastave da preduzimaju napore za smanjivanje tenzija.”

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SB UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Podeli

Comments are closed.