Sport i zaštita životne sredine, promocija zdravog života uz podršku EU

0

Sportski dan u okviru Evropske nedelje sporta i otvaranje Klimatskog sela u okviru Evropske nedelje klimatske diplomatije okupili su brojne građane na beogradskoj Adi Ciganliji.

Ministartsvo za omladinu, sport i Olimpijski komitet Srbije uz podršku kancelarije za sport Delegacije EU u Srbiji i Ministartsvom zaštite životne sredine, takođe uz podršku EU organizovali su sportske aktivnosti kao i edukativne ne bi li podstakli građane na fizičku aktivnost i zdrav život I upozorili na štetnost klimatskih promena.

“Neka sport bude vaš izbor, I danas na Svetski dan srca, možemo da kažemo da šaljemo tu poruku da moramo da se bavimo sportom da bismo bili zdraviji I da bi naše društvo bilo zdravije”, poručio je minister sporta I omladine Vanja Udovičić.

U okviru “Klimatskog sela” na Adi Ciganliji organizovane su edukativne aktivnosti pre svega za decu čiji je cilj bio razumevanje efekata klimatskih promena na naš svakodnevni život i doprinos koji možemo da damo u cilju njihovog smanjenja i usporavanja, a u krajnjoj liniji prilagođavanja na klimatske promene.

U sklopu “Klimatskog sela” organizovana je vožnja biciklom oko jezera, edukativna tura o biodiverzitetu sa posmatranjem ptica, flore i faune, a tokom celog dana se održavaju projekcije filmova, sportske i kulturne aktivnosti.

Nekoliko organizacija predstavilo je svoje aktivnosti i projekte u oblasti zaštite životne sredine. Posetioci šatora Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) su tako mogli da pogledaju vođenu izložbu “Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera”, da se pomoću VR naočara virtuelno nađu u logističko-trgovinskom centru za biomasu, ali i da ponesu kući uzorke drvne biomase.

Neki od njih su se upoznali sa mogućnostima upravljanja otpadom u kontekstu klimatskih promena, a oni najaktivniji učestvovali su u biodiverzitetnim turama oko Ade Ciganlije, prilikom kojih su saznali koje sve biljne i životinjske vrste sa nama dele prostor ovog ostrva, ali i “urbane džungle” glavnog grada Srbije. Projekte predstavljene u okviru GIZ šatora sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a finansira Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Ministar životne sredine Goran Trivan je takođe biciklom obišao krug oko Ade I time simbolično poručio da je manje korišćenje automobila značajano za očuvanje zdravlja ljudi ali i životne sredine.

“Beograd i Srbija imaju sve više staza za vožnju biciklom, Beograd i Srbija sve više razmišljaju o životnoj sredini”, poručio je Trivan i dodao da je država spremna da u razgovorima sa EU radi na smenjenju izduvnih gasova u Srbiji.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da će klimatske promene najviše pogoditi upravo region Istočne Evrope, i da to podneblje može da očekuje suše koje će posebno štetiti poljoprivrednom sektoru.

– I zato, svi koji živimo ovde, treba da se zabrinemo i zajedno da delujemo. Danas smo izrazili našu posvećenost klimatskoj akciji vožnjom oko Ade, u okviru Evropske nedlje sporta. Mi kombinujemo ideju o zaštiti planete sa idejom o zdravom životu – kaže Norčič Štamcar.

EU će, navodi, nastaviti zajedno sa Srbijom i drugim partnerima da radi na razvijanju ekološki održivih politika i cirkularne ekonomije koji će biti korisna za sve gradjane naše zemlje.

Podeli

Comments are closed.