Srbija napreduje u korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova

0

Na kraju posete članova Odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu, šef ove delegacije Derek Von je rekao da je Srbija postigla napredak u oblasti trošenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU (IPA) i da uspešno ispunjava ciljeve koje EU postavlja u pogledu tih sredstava.

Na konferenciji za novinare Von je pohvalio infrastrukturne projekte u Srbiji i rekao da je “impresioniran” obnovom područja poplavljenih 2014, što je naveo kao jedan od primera kako novac iz IPA fondova pomaže ljudima i zajednicama. Prema njegovim rečima, Srbija je do sada iz IPA fondova povukla preko milijardu evra.

On je rekao da Srbija trenutno ne povlači sav novac koji joj pripada iz fondova EU i da tu vidi prostora za napredak, jer bi to omogućilo ostvarenje više projekata od kojih su neki povezani i sa poglavljima u pristupnim pregovorima sa EU.

“Evropska unija je u proteklih sedam godina dala Srbiji oko 1,5 milijardi evra kako bi joj pomogla da se pripremi za članstvo u EU u ne tako dalekoj budućnosti”, podsetio je Von.

On je rekao da je EU veliki prijatelj Srbije i da na nju gleda kao na deo evropske porodice.

“Došli smo da vidimo kako se troši novac iz predpristupnih fondova i videli smo neke projekte finansirane tim novcem. Razgovarali smo sa više zvaničnika i opšti utisak je da je ostvaren napredak”, izjavio je Von.

Član Evropskog parlamenta i Evropskog revizorskog suda Sabolč Fazakaš je rekao da IPA fondovi ne služe samo za infrastrukturu već za svojevrsnu pripremu za ulazak u EU, kroz usvajanje zakona, sprovodjenje reformi, borbu protiv korupcije, fiskalne ciljeve i podršku vladavini prava, i da je zadovoljan jer je Srbija prihvatile sve preporuke iz EU u tom pogledu.

On je naveo da Evropski revizorski sud nije pronašao nikakve manjkavosti u trošenju sredstava, da se svi programi ispunjvaju po planu i dodao da je srpska Državna revizorska institucija postavljena prema najvišim standardima.

Fazakaš je rekao i da EU Zapadni Balkan vidi kao celinu i da misli da Srbija može biti koordinacioni centar za projekte za ceo region.

Konferenciji su prisustvovali i poslanici Evropskog parlamenta Patricija Šulin, Arnt Kon, Martina Dlabajova i Rišard Čarnecki.

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji delegacija Odbora za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta je imao priliku da oceni koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva Evropske unije, kakva je efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i kakvi su planovi Srbije za održavanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Podeli

Comments are closed.