Srećan Dan Evrope!

0

Pre 68 godina, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske, Robert Šuman, izneo je predlog o stavljanju proizvodnje čelika i uglja u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor zajedničke institucije te je na taj način pokrenuo ambiciozan i pažnje vredan projekat koji je oblikovao put evropske istorije i redefinisao ulogu Evrope u svetu. Tom projektu mira, partnerstva, zajedničkih vrednosti i solidarnosti se ne nazire kraj.

Uloga Evrope u svetu današnjice je važnija nego ikada ranije.

Važna je našim građanima, koji žele privredni rast, radna mesta, bezbednost, mogućnosti i prava.

A naši građani odlično znaju da rezultate u globalnom svetu možemo postići samo ujedinjeni kao Evropska unija.

Isto važi i za naše partnere – sve one koji žele saradnju u cilju postizanja snažnijeg multilateralizma, održivog razvoja, slobodne i fer trgovine, ljudskih prava i demokratije.

Stojimo uz vas zarad bezbednosti i mira, u našem regionu i šire. Ulažemo velika sredstva u razvoj naših bezbednosnih kapaciteta, odbranu Unije, ali i u sprečavanje sukoba i promociju mira širom sveta.

Uz vas smo i kada su u pitanju održivi razvoj i rast. Širom sveta ulažemo više u razvojnu saradnju, čistu enrgiju, istraživanje i obrazovanje i još mnogo toga.

Evropska unija je živ projekat koji se stalno prilagođava i na sebe preuzima nove izazove. Odlučni smo u nameri da naš projekat bude pokretač pozitivnih promena u svetu i radujemo se saradnji sa svim partnerima u tom cilju.

Srećan Dan Evrope!

Podeli

Comments are closed.