Stanovi za 12 romskih porodica

0

U Orlovskom naselju u Beogradu danas je 12 romskih porodica dobilo ključeve novih stanova čiju je gradnju, sa više od 3,5 miliona evra, finansirala Evropska unija, dok je Grad Beograd obezbedio zemljište i infrastrukturu.

Zahvalio bih Delegaciji Evropske unije, jer bez njih ovako nešto ne bi bilo moguće. Grad je obezbedio zemljište i infrastrukturu, ali Delegacija Evropska unija je obezbedila novac za gradnju domova, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali prilikom dodele ključeva.

Mali je istakao da su stanove dobile porodice koje su došle iz nehigijenskih naselja u Belvilu i Gazeli, kao i da je reč o prvoj grupi od ukupno 170 porodica za koje će Grad Beograd i Evropska unija obezbediti adekvatno stanovanje.

Ovo je deo projekta “Sagradimo dom zajedno”, koji sprovode Grad Beograd i Delegacija Evropske unije, objasnio je Mali i najavio da će do kraja godine stanove dobiti ukupno 68 porodica.

Šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport je rekao da mu je izuzetno drago što Evropska unija ima priliku da pomogne u poboljšanju životnih uslova jedne od najranjivijih društvenih zajednica u Srbiji, Roma.

Obezbeđivanje odgovarajućih stambenih uslova i novi domovi su neophodni za poboljšanje kvaliteta vašeg života i uspešnije integracije u društvo – od obrazovanja, zdravstva do zapošljavanja, rekao je Davenport.

On je naveo da Evropska unija finansira projekat stambenog zbrinjavanja 170 porodica sa više do 3,5 miliona evra, kao i da se sve to sprovodi u saradnji sa Gradom Beogradom.

Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć u unapređivanju položaja Roma i svih ostalih ranjivih zajednica, poručio je Davenport, koji je romskim porodicama čestitao useljenje u nove stanove.

Tekst i foto: FoNet

 

Podeli

Comments are closed.