Strategija EU za Irak: novi predlozi za jačanje podrške narodu Iraka

0

Visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti i Evropska komisija su danas usvojili zajedničko saopštenje u kom predlažu strategiju EU za Irak čiji je cilj pružanje podrške toj zemlji za rešavanje mnogobrojnih izazova nastalih nakon što je poražen Daeš. Među predlozima je nastavak pružanja tekuće i dugoročne podrške toj zemlji, uz puno poštovanje prioriteta iračke Vlade.

Visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini je ovim povodom izjavila: „Ono što je u ovom trenutku presudno jeste brza reakcija i obnova zemlje uz učešće svih segmenata iračkog društva […]. Za to je potrebna međunarodna podrška, a mi smo spremni da damo svoj doprinos, da nastavimo da podržavamo narod i Vladu Iraka u rešavanju izazova, zarad građana zemlje i regiona.”

Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides dodaje: „EU je od početka krize vodeći pružalac pomoći iračkom narodu. Lično sam video stradanje civila iz mesta poput Mosula i Faludže i zato je ključno da svi napori za pružanje humanitarne pomoći budu nepristrasni i nautralni. Od presudnog značaja je da podržimo sve Iračane kojima pomoć treba danas i sutra odnosno koliko god dugo da to bude potrebno.“

Komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica je izjavio: „Dok Irak pravi korake napred ka stabilnijoj budućnosti, EU ostaje posvećena svojoj ulozi glavnog partnera za obnovu, stabilizaciju i dugoročni održivi razvoj. Cilj EU je da intenzivira konkretnu pomoć Iračanima u širokom spektru oblasti, da podstakne privredni rast, dobro upravljanje i jačanje pravosudnog sistema te da promoviše obrazovanje.”

Integralno saopštenje za medije je dostupno ovde.

 

Podeli

Comments are closed.