Stupio na snagu ažurirani akt o blokiranju kojim se podupire nuklearni sporazum s Iranom

0

Kao odgovor na prvu grupu iznova uvedenih sankcija SAD-a Iranu, danas je na snagu stupio ažurirani akt o blokiranju čiji je cilj da se smanji efekat sankcija na interese preduzeća iz EU koja zakonito posluju u Iranu.

Ažurirani akt o blokiranju je deo podrške Evropske unije kontinuiranom, punom i delotvornom sprovođenju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, odnosno nuklearnog sporazuma s Iranom, između ostalog održavanjem trgovinskih i privrednih odnosa između EU i Irana koji su normalizovani nakon što su na osnovu nuklearnog sporazuma ukinute sankcije povezane s nuklearnim programom.

Saopštenje za medije i odgovori na često postavljanja pitanja su dostupni na internetu, kao i zajedničko saopštenje koje su potpisali visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini i ministri spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan, Nemačke Hajko Mas i Ujedinjenog Kraljevstva Džeremi Hant o sankcijama koje su SAD ponovo uvele Iranu nakon što su se povukle iz sporazuma.

Sve relevantne informacije o ažuriranom aktu o blokiranju možete naći ovde, kao i ažurirani aneks akta o blokiranju, smernice za jednostavnije razumevanje akata te implementacionu uredbu o kriterijumima.

Podeli

Comments are closed.