Suzbijanje ilegalnih migracija i visokotehnološkog kriminala presudni na putu Srbije ka EU

0

Sprečavanje i suzbijanje ilegalnih migracija i visokotehnooškog kriminala na teritoriji Srbije nisu važni samo Evropskoj uniji (EU), nego su i presudni u nastojanjima Srbije da pristupi EU, što za njene građane može imati samo dugoročnu korist, rekao je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport na završnoj ceremoniji tvining projekta o uspostavljanju efikasnog sistema sprečavanja i suzbijanja ilegalnih migracija, koji je EU finansirala sa milion evra.

Devenport je rekao da izazovima koja ta vrsta kriminala postavlja ne može da se bavi samo ministarstvo policije. Organizovane kriminalne grupe deo su međunarodnih mreža koje deluju u više zemalja i koriste informacione tehnologije za razvoj svojih kriminalnih aktivnosti, objasnio je Devenport.

On je ukazao da poslednjih godina pitanja ilegalnih migracija i visokotehnološkog kriminala sve više dobijaju na važnosti i na nacionalnom nivou i na nivou EU.

Ulažući milion evra u ovaj projekat, EU je želela da pomogne Srbiji da uspostavi efikasan sistem za suzbijanje ilegalnih migracija i sajber kriminala u Srbiji, poručio je Devenport.

Kako je istakao, sprečavanje i suzbijanje ta dva oblika kriminalnih aktivnosti za građane Srbije može imati samo dugoročnu korist, a efikasan sistem za suzbijanje toga pomoći će da se poveća poverenje javnosti kroz vidljive i bolje rezultate u borbi protiv kriminala i povećanju javne bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović oceni oje da je projekat koji je završen značajno doprineo suzbijanju nelegalnih migracija i visokotehnološkog kriminala, što je posebno važno zbog činjenice da je Srbija, zbog svog geografskog položaja, jedan od najznačajnijih pravaca za ilegalne migracije.

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif rekao je da borba protiv ilegalnih migracija i visokotehnološkog kriminala zahteva jasnu i dobru nacionalnu taktiku i da je u tome vrlo važna saradnja sa međunarodnim partnerima. Poboljšanja koja donosi ovaj projekat su u interesu svih građana Srbije, ali i Evropske unije, konstatovao je Kif.

Podeli

Comments are closed.