Švajcarska pomoć za razvoj juga Srbije

0

Preševo, 7. mart 2014. – Ambasador Švajcarske u Republici Srbiji Žan Danijel Ruh obišao je danas vanbolničko porodilište u Preševu, koje je opremljeno sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Trudnice iz ovog kraja morale su da odlaze u Vranje, Skoplje, Gnjilane, Prištinu ili Kumanovo da bi se porodile, jer porodilište u Preševu nije bilo u funkciji od 1989. godine. Zahvaljujući podršci Evropske unije i Vlade Švajcarske preko EU PROGRESa, nabavljeni su ultrazvučni aparat, inkubator, sterilizator, defibrilatori i druga oprema vredna 255.000 evra, a procene govore da će se u ovoj ustanovi godišnje poroditi oko 400 žena.

„Švajcarska podržava pozitivne regionalne promene u Srbiji, a kvalitetne zdravstvene usluge veoma su važne da bi se poboljšali uslovi života u nerazvijenim delovima zemlje. Veoma mi je drago da uživo vidim rezultate naše pomoći, konkretno na primeru ovog porodilišta”, rekao je ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh.

Tokom dvodnevne posete jugu Srbije, ambasador Ruh sastao se danas sa čelnikom opštine Preševo Ragmijem Mustafom, dok je juče razgovarao sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem i predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Galipom Bećirijem.

„Važno je da svi građani izađu na izbore, a naročito manjine. Bitno je da se njihov glas čuje i da imaju svoje predstavnike u parlamentu, jer ko ne glasa prihvata odluku većine”, rekao je ambasador Ruh ovom prilikom.

Evropska unija finansijski podržava Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,9 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa 2,5 miliona evra. EU PROGRES ima za cilj da podrži društveno-ekonomski razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Više detalja o Programu možete pronaći na web strani www.euprogres.org.

Za dodatne informacije, molimo Vas kontaktirajte:

Dejan Drobnjak | Menadžer za komunikacije| Evropsko partnerstvo sa opštinama – EU PROGRES | Timočka 4, Prokuplje, Srbija | Tel:+381 27 333 125 +381 27 329 972| Mobilni: +381 63 861 4524 | e-mail: dejand@unops.org  | skype: dejan_unops | www.euprogres.org

Podeli

Comments are closed.