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EUROPEAN UNION 

DELEGATION TO THE REPUBLIC OF SERBIA 

 

 

  CONTRACTING AUTHORITY'S CLARIFICATIONS No. 2 

Project title: 

Procurement of equipment for the Ministry of Interior – Sector for Emergency 

Management 

  Relaunch of Procurement of equipment and vehicles for the Ministry of 

Interior – Sector for Emergency Management (Lot 2) 

Publication reference: EuropeAid/137374/DH/SUP/RS 

No. Question Answer 

1.  We think deadline of the tender that has name '' 

Equipment and Vehicles for the sector of 

emergency management ENV'' is wrong. can 

you give information about  deadline. 

The deadline for submission of the bids for 

this tender is on 23 April 2018 at 12:00 

CET. 

The deadline has been calculated according 

to the EU Practical Guide Chapter 4.2. 

2.  
Please clarify if item 1.1. generators are intended 

to be 230V or 400V 
Please refer to the Annex II+III: Technical 

Specifications + Technical Offer, section 

1.1 (pages 7 and 8)   where it is specified 

that generator must be fitted with both: 230 

Volts and 400Volts outputs.  

3.  
Technical Capacity 

Please detail in your offer your technical 

capacity as mentioned in the contract notice 

under article 16 and  the instruction for 

tenderers page 9 ff. 

4.  
Regarding Annex II+II: Technical Specifications 

+ Technical Offer para 1.2. Mobile Sewage 

pumping units fixed on trailers, p 1 reads the 

following " 1.Flow 10 cubic meters at 15m 

head" 

The flow  is 10 cubic meters at 15m head  

per minute 

 

5.  
Mono phases or three phases? 

Please refer to answer No. 2 

6.  
Vacuum device for water suction 

The vacuum device is part of a pump that 

creates under pressure and allows initial 

water suction in the inlet line.    

The vacuum device allows the withdrawal 

of water without filing water into the pump 

impeller before starting.    

The minimum pressure required at the 

suction port of the pump to keep the pump 

from cavitating is 7,5 m. 

This value defining pump's resistance from 

cavitation-has to be clearly indicated in the 

pump's data sheet or other supporting 

documents certified by the manufacturer. 
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