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EUROPEAN UNION 

DELEGATION TO THE REPUBLIC OF SERBIA 

 

 

 

CONTRACTING AUTHORITY'S CLARIFICATIONS No. 4 

Project title: Project Preparation Facility (PPF9), Republic of Serbia 

Publication reference: EuropeAid/139687/DH/SER/RS 

No. Question Answer 

1.  With reference to the following requirement 

“Only projects/project preparation phases 

implemented in the context of EU budget funds, 

International Financial Institutions (multilateral 
and bilateral institutions), and/or EU Member 

States financing, including EU Member States 

Development Banks, will be taken into 
account.” 

Please confirm that projects/project preparation 

phases implemented in the context of EU 
Member States public funds will be taken into 

account. 

Please note that in line with the relevant 

PRAG provisions the contracting authority 

cannot give a prior opinion on the 
assessment of the tender.  

 

The understanding referred to in this 
question (Clarification No.4, Question 

No.1) can be considered in line with the 

required technical capacity described under 
article 21, point 3. 

2.  Bearing in mind that the Law on the Planning 

System of the Republic of Serbia does not 
prescribe the category of “National Sector 

Investment Plans”, as it has been presented in 

the section 7. point 1. of the Contract Notice, as 
well as that the Investment Plan as prescribed by 

article 7. Of the Law on the Planning System has 

not been prepared, we kindly ask you to clarify 

what do you mean by the “National Sector 
Investment Plans”. 

We kindly ask you for your prompt reply on the 

above question, having in mind the proximity of 
the deadline. 

Please note that the reference to "National 

Sector Investment plans "made under 
article 7 of the Contract Notice is to be 

understood as "Documents of national and 

sectoral relevance, including related plans 
for investments". 

3.  With reference to: 

21. Selection criteria , 3) Technical capacity of 

candidate, paragraph 2: 

“Only projects/project preparation phases 

implemented in the context of EU budget funds, 

International Financial Institutions (multilateral 
and bilateral institutions), and/or EU Member 

States financing, including EU Member States 

Development Banks, will be taken into 

account.” 

Please confirm that with term “EU Members 

States financing” it’s understood preparation of 

relevant (waste water, solid waste, local/urban 

Please note that in line with the relevant 

PRAG provisions the contracting authority 

cannot give a prior opinion on the 
assessment of the tender.  

 

The understanding referred to in this 
question (Clarification No.4, Question 

No.3) can be considered in line with the 

required technical capacity described under 

article 21, point 3. 
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power generation and telecommunications) 

infrastructure projects where investor/client is 

public utility company incorporated in EU since 
it is conducted in accordance with DIRECTIVE 

2014/24/EU OF THE EUROPEAN 

PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on 

public procurement and subsequently from EU 
Member States budgets. 
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