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No. Question Answer 

1. 

Financial support to third parties:  

Please explain natural person legal status. Is 
it possible for natural person to be recipient 
of financial support if it is registered as an 
agricultural household (poljoprivredno 
gazdinstvo) or entrepreneur (preduzetnička 
radnja)? 

 

 

 

 

Please note that in line with the Guidelines for 
Applicants, section 2.2.4., p. 31, “To ensure 
equal treatment of applicants, the contracting 
authority cannot give a prior opinion on the 
eligibility of lead applicants, co-applicants, 
affiliated entity(ies), an action or specific 
activities.” 
 
The Contracting Authority cannot prejudice the 
eligibility of the applicant or asses the 
merits/details of the specific proposal at this 
stage, i.e. decisions are taken only upon 
assessment of complete information provided by 
the specific applicant and/or application in the 
course of particular evaluation procedure. 
 
For the purposes of this Call for Proposals, 
under Lots 2,3,4,5 and 6, third parties are: 
registered and non-registered civil society 
organisations established in Serbia and natural 
persons. 
 
In addition, the eligibility rules for financial 
support to third parties will be defined by the 
grant applicant (Please see Guidelines for 
applicants, section 2.1.4, Financial support to 
third parties, for each respective lot). 

2. 

We would like to clarify information stated 
in LOT 5: 

 

For this Call for proposals the following 
specific conditions or restrictions apply for 
the third parties: 

• They are currently not a Beneficiary of 
an EU grant or an ongoing financial 
support to third parties; 

It refers only to EU funds. 
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Does it refer only to EU funds and not to 
other sources of financing (public sources, 
bilateral donors, etc.)? 

 

3. 

In the Guidelines for grant applicants, Lot 5 
refers to Support to grassroots organizations 
in the field of environment and socio 
economic development. 

In this context, how would you define 
grassroots organization? 

Guidelines for EU support to civil society in 
enlargement countries, 2014-2020 refer to 
grass-roots organisation as a self-organised 
group of individuals pursuing common interests 
through a volunteer-based, non-profit 
organisation. Grassroots organisations usually 
have a low degree of formality but a broader 
purpose than issue-based self-help groups, 
community-based organisations or 
neighbourhood-associations. 

4. 

On September 12, 2012 the European 
Commission released the communication 
‘The roots of democracy and sustainable 
development: Europe’s engagement with 
Civil Society in External relations’. (quoted 
and attached below) where it defines 
cooperatives as CSOs. 

 

https://coopseurope.coop/resources/news/eu-
commission-recognizes-cooperative-
enterprises-civil-society-actors     

 

Please inform us if this applies for this grant 
and for Financial support to third parties. 

"1.2. What the EU means by CSOs 

The concept of "CSOs" embraces a wide 
range of actors with different roles and 
mandates. 

Definitions vary over time and across 
institutions and countries. The EU considers 
CSOs to include all non-State, not-for-profit 
structures1, non-partisan and non –violent, 
through which people organise to pursue 
shared objectives and ideals, whether 
political, cultural, social or economic. 
Operating from the local to the national, 
regional and international levels, they 
comprise urban and rural, formal and 
informal organisations. The EU values CSOs' 
diversity and specificities; it engages with 
accountable and transparent CSOs which 

The broadest possible understanding about civil 
society organisations is applied under this call 
for proposals, as defined in 1999 by the 
European Economic and Social Committee 
(CES/1999/851) and further detailed by both 
the EESC (CES/1999/851, CES/2000/81) and 
the EC (COM/2002/0704 final, 
COM/2005/0290 final). 

Cooperatives as mentioned in the referred 
Communication from the European 
Commission indeed can be considered as 
defined in the relevant paragraph and footnote. 

The Contracting Authority cannot prejudice the 
eligibility of the applicant or asses the 
merits/details of the specific proposal at this 
stage, i.e. decisions are taken only upon 
assessment of complete information provided 
by the specific applicant and/or application in 
the course of particular evaluation procedure. 

 

https://coopseurope.coop/resources/news/eu-commission-recognizes-cooperative-enterprises-civil-society-actors
https://coopseurope.coop/resources/news/eu-commission-recognizes-cooperative-enterprises-civil-society-actors
https://coopseurope.coop/resources/news/eu-commission-recognizes-cooperative-enterprises-civil-society-actors
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share its commitment to social progress and 
to the fundamental values of peace, freedom, 
equal rights and human dignity. 

They include membership-based, cause-
based and service-oriented CSOs. Among 
them, community-based organisations, non-
governmental organisations, faith-based 
organisations, foundations, research 
institutions, Gender and LGBT 
organisations, cooperatives, professional and 
business associations, and the not-for-profit 
media. 

Trade unions and employers' organisations, 
the so-called social partners, constitute a 
specific category of CSOs." 

5. 

In line with section 2.2.4. „Further 
information about concept notes” of 
Guidelines for grant applicants (Reference 
EuropeAid/162638/DD/ACT/RS), I would 
like to ask following questions that refer to 
the types of action listed in Lot 4: 

1. Is the list of types of actions that may 
be financed under this call exhaustive? 

Please note that in line with the Guidelines for 
applicants section 2.1.4, an application may be 
made for the eligible actions as listed under 
Types of action for each respective Lot. 

6. 

2. The type of action exemplified under 
the first bullet states: 

• Support concrete initiatives of CSOs 
related to social business and 
cooperatives, social entrepreneurship, 
addressing societal and environmental 
challenges and fostering inclusive 
development, fundraising and self – 
employment activities; 

Are the terms „social“ infront of „business” 
and “entrepreneurship”  essential to the type 
of action exemplified?  In other words, is the 
following type of action also acceptable 
under this call: 

Support concrete initiatives of CSOs related 
to business and cooperatives, 
entrepreneurship, addressing societal and 
environmental challenges and fostering 
inclusive development, fundraising and self – 
employment activities; 

In the action exemplified, the term 'social' is 
essential.  

Please note that in line with the Guidelines for 
Applicants, section 2.2.4., p. 31, “To ensure 
equal treatment of applicants, the contracting 
authority cannot give a prior opinion on the 
eligibility of lead applicants, co-applicants, 
affiliated entity(ies), an action or specific 
activities.” 
 
The Contracting Authority cannot prejudice the 
eligibility of the applicant or asses the 
merits/details of the specific proposal at this 
stage, i.e. decisions are taken only upon 
assessment of complete information provided by 
the specific applicant and/or application in the 
course of particular evaluation procedure. 
 

7. 3. Can the capacity of CSOs to support 
improvements in the competitiveness of 

Please note that in line with the Guidelines for 
Applicants, section 2.2.4., p. 31, “To ensure 
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Serbia’s SMEs be considered a capacity to 
address reform processes even if the 
particular measures are not included in the 
ERP or other reform documents? 

equal treatment of applicants, the contracting 
authority cannot give a prior opinion on the 
eligibility of lead applicants, co-applicants, 
affiliated entity(ies), an action or specific 
activities.” 

The Contracting Authority cannot asses the 
merits/details of the specific proposal at this 
stage, i.e. decisions are taken only upon 
assessment of complete information provided 
by the specific applicant and/or application in 
the course of particular evaluation procedure. 
 

8. 

How much annual income should have the 
Lead Applicant in order to participate in a 
grant application? Is there a certain limit? 

Please note that the limit of the annual income is 
not set in the Guidelines for applicants. 
However, the Guidelines specify that the lead 
applicant must have stable and sufficient 
sources of finance to maintain their activity 
throughout the proposed action and, where 
appropriate, to participate in its funding. The 
lead applicant should consider the stable and 
sufficient sources of finance with respect to the 
requested and proposed budget for the action. 
  

9. 

What explanation, acceptable to the 
Contracting Authority, should be indicated in 
order to finance 100% of the grant? 

Please see answer to question no. 7. 
 
In addition, please note that the grant may cover 
the entire eligible costs of the action if this is 
deemed essential to carry it out. If that is the 
case, the lead applicant must justify full 
financing in Section 2.1 of Part B of the grant 
application form. The validity of the 
justification provided will be examined during 
the evaluation procedure. The absence of any 
justification may lead to the rejection of the 
application. 

10. 

About ineligible costs - ''Purchases of land or 
buildings, except where necessary for the 
direct implementation of the action, in which 
case ownership must be transferred in 
accordance with Article 7.5 of the general 
conditions of the standard grant contract, at 
the latest at the end of the action'' –  

Is the eligible cost of building an object that 
will contribute to the achievement of the 
project's objectives? 

 
Please note that in line with the Guidelines for 
applicants, among the other types of action that 
are ineligible (p.23), the following is included: 
 

• actions essentially focused on 
construction activities, purchase of 
equipment, purchase and/or renovation 
of building or offices; 

11. 

If the financial support to third parties is to a 
natural person or informal group, can the 
expenses for the activities s/he or they 
performs be payed for by the 
applicant/partner directly to the 

No, this will not be considered as financial 
support to third parties. 
 
The means to provide financial support to third 
parties is to be defined in the proposals showing 
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product/service providers and it will still be 
considered  financial support to third parties?   

the evaluation mechanisms and controls 
ensuring the prudent use of funds for best value 
towards the agreed aim. 

12. 

Is financial support to third parties obligatory 
for lots 5 and 6? 

Yes. In lots 5 and 6, applicants are obliged to 
propose financial support to third parties in 
order to help achieving the objectives of the 
action.  
The financial support to third parties is 
considered essential to achieve the objective of 
the action for these lots. 
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