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No. Question Answer 

Can we submit a letter of recommendation 
from any one of our collaborators from any 
one of our previous projects, or does this 
have to be a part of communication 
pertaining to a specific project? 

In line with the Guidelines for applicants section 
2.4 in relation to the supporting documents to be 
submitted by provisionally selected applicants, 
p.27, copies of the certificates of professional 
experience and/or a written letter of satisfaction 
issued by the Client/Employer/Contracting 
Authority should be in a form evidencing the 
experience of the applicant in the relevant fields 
related to EU communication and EU 
integration process projects/activities. 

Is there a limit on the annual turnover of an 
applicant? 

There is no specific amount of the annual 
turnover set and defined by the Guidelines for 
applicants. However, please note that the 
financial and operating capacity of the 
applicant, co-applicant and affiliated entity is 
evaluated based on the published evaluation grid 
for Evaluation of the Full Application, Step 2: 
Opening and Administrative check and 
Evaluation of the Full Application, p. 24 of the 
Guidelines for applicants. 
The stable and sufficient sources of finance are 
checked only for the lead applicant (point 1.4 of 
the evaluation grid) p.24 of the Guidelines for 
applicants. 

Is the financial support disbursed all at once 
before the beginning of the project, or in 
installments during its duration, or after the 
project has been completed? 

Can you explain what is meant by "financial 
support to third party"? 

The payment arrangements are defined in article 
4 of the Standard Grant contract (Annex G of 
the Documents for information) and given in 
three options which shall be made in accordance 
with Article 15 of Annex II - General 
conditions, depending on the conditional ties set 
therein. 
Financial support to third parties for the purpose 
of this call is support provided to parties other 
than beneficiaries of the grant, i.e. third parties, 
through small grants or sub-granting. 
Please note that in line with theAGuidelines for 
applicants, p.ll, these third parties are neither 
affiliated entity(ies) nor /associâtes Anor 

Vladimira Popovica Street 40/V, 11070 Belgrade j 
Tel:+(381 1 1) 3083-200 / Fax:+(381 1 Π 3083-201 / E-mail: delegation-serbia@,eeas.eurdpa.eu 

1/5 

Ref. Ares(2016)2322624 - 19/05/2016



FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
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contractors. 

5. 

How are the small grants to the third parties 
regulated? 

Financial support to third parties is regulated by 
the set of rules defined in the Guidelines for 
applicants under the section "Financial support 
t o  t h i r d  p a r t i e s "  p . l l .  

Please note that a maximum of 10% of the 
action total elieible costs per lot mav be 

5. 

How are the small grants to the third parties 
regulated? 

dedicated to provide financial support to third 
parties and that financial support to third parties 
may not be the main purpose of the action. 

6, 

What is the minimum and maximum number 
of co-applicants? 

In line with Guidelines for applicants, pp.7-8, at 
least two co-applicants are mandatory per each 
LOT and thev must be established in Serbia. 

Maximum number of co-applicants and/or 
affiliated entities must not exceed three. 

Please also note the remaining provisions 
related to "Number of applications and grants 
per applicants/affiliated entities" (p. 12 of 
Guidelines for applicants). 

7. 

Can the same consortium apply for both lot 
one and lot two? We were told that a 
consortium cannot apply twice for the same 
lot, but can they apply for both separately? 

Yes, the provisions related to "Number of 
applications and grants per applicants/affiliated 
entities" (p. 12 of Guidelines for applicants) are 
given per LOT. 
However, please mind the requirements related 
to co-applicants. Guidelines for applicants pp.7­
8. 
See answer to question No.6. 

8. 

Can those who have used EU funds in the 
past, or have worked or are currently 
working on a project funded/supported by 
the EU still apply? 

Yes, but please note that grant cannot be 
awarded for the same action already financed by 
the EU. In line with PRAG section (5.3.7, please 
note that "The applicants must specify in the 
application form any applications and awarded 
grants relating to the same action or to the same 
work programme." 
In addition to that, please note that in line with 
the Guidelines for applicants, p. 15 "costs 
declared by the beneficiary (ies) and financed by 
another action or work programme receiving a 
European Union (including through EDF) grant 
are ineligible. 

9. 

Can we include consultancy or 
organizational costs for the preparation of 
our application preceding the grant 
implementation into our budget? 

No. In line with Article 14 of the General 
Conditions (Annex II of Documents for 
Information), among other, eligible costs are 
those that "are incurred during the 
implementation of the Action as specified in 
Article 2 of the Special Conditions, in particular 
costs relating to services and works shall relate 
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to activities performed during the 
implementation period. " 

10. Can I be involved in this project if 1 am the 
coordinator on another, ongoing EU project? 

Please see answer to question No. 8. 

1 1 .  

A civil society organization wants to know if 
they can apply for this call of proposals even 
if they operate a radio station, albeit on the 
internet, as part of their activities? 

Please note that in line with the Guidelines for 
Applicants, section 2.2.4., p. 18, "7b ensure 
equal treatment of applicants, the contracting 
authority cannot give a prior opinion on the 
eligibility of lead applicants, co-applicants, 
affiliated entity(ies), an action or specific 
activities." 
Further to that, please consult the eligibility 
criteria set under 2.1.1. Eligibility of applicants 
(i.e. lead applicant and co-applicant(s)), p.7 of 
the Guidelines for applicants and Corrigendum 
1 , P . 2 .  

12. 

Size of grants - is it correct understanding 
that the minimum amount for LOT 1 is 
400,000.00 EUR and the maximum amount 
450,000.00? This implies that only one grant 
would be awarded? 

Yes. Please note that any grant requested under 
this Call for Proposals for LOT 1 must fall 
between the minimum amount of 400.000.00 
EUR and maximum amount of 450.000.00 EUR 
of total eligible costs of the action. 
Awarding of one grant per LOT is indeed one of 
the possibilities of this Call for proposals. 

13. 

Number of applications per applicants - can 
my organization be a co-applicant in more 
than one application under this call for 
proposal? 

No, it may not for the same LOT. Please note 
that in line with the Guidelines for Applicants, 
"Number of applications and grants per 
applicants/affiliated entities" p. 12, relevant 
provisions for a co-applicant/affiliated entity are 
per LOT: 

• A co-applicant/affiliated entitv may not 
submit more than one application per LOT 
under this call for proposals. 

• A co-applicant/affiliated entity may not be 
awarded more than one grant per LOT 
under this call for proposals. 

14. 

Since there is no detailed explanation 
regarding the conditions a TV as a lead 
applicant should fulfill, our question deals 
with the license issue. Which type of license 
should a TV as a lead applicant possess -
national exclusively, or is it sufficient for it 
to have a local operating license? 

Please see answer to question No. 11. 

Further to that, please consult the eligibility 
criteria set under 2.1.1. Eligibility of applicants 
(i.e. lead applicant and co-applicant(s)), p.7 of 
the Guidelines for applicants and Corrigendum 
1) P· 2. 
In order to be eligible for a grant, as one of the 
criterion listed, the lead applicant must be "TV 
with national operating license". 

15. 
Can a non-profit media organization 
registered in Belgium with an established 

Please see answer to question No. 11. 
/ 1л „ . 
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office in Serbia be co-applicant under this 
call for proposal? 

Please mind the relevant eligibility criteria for 
two mandatory co-applicants set under section 

pp.7-8 of the Guidelines for applicants. 

When it comes to PADOR registration, is it 
obligatory to upload a Statute, Financial 
Reports and Audit Reports before the 
selection process or can we upload them 
later, after we have been potentially 
selected? 

Please note that the registration of information 
about the organizations involved in the action in 
PADOR is oblieatorv for this call for oroposals 
for lead applicants before the submission of 
Concept note. However, please note that 
PROSPECT takes/imports all relevant 
organizational data from PADOR, therefore it is 
highlv recommended to register all co-
applicants/affiliated entities even in the stage of 
concept note. 

In addition, as in line with section 2.2.5 Full 
applications, p. 18 of the Guidelines for 
applicants, a copy of the lead applicant's 
accounts of the latest financial year (the profit 
and loss account and the balance sheet for the 
last financial year for which the accounts have 
been closed) must be uploaded in PADOR bv 
the full application deadline. 

16. 
Further to that, please note the supporting 
documents that must be provided through 
PADOR for provisionally selected applications 
set under section 2.4, p. 27 (statutes, external 
audit reports, legal entity sheet, financial 
identification form and copies of certificates of 
professional experience). The requested 
supporting documents must be supplied in the 
form of originals, photocopies or scanned 
versions (i.e. showing legible stamps, signatures 
and dates) of the said originals. 

Also, are the documents in question to be 
translated by the authorized court 
interpreter? 

In line with the Guidelines for applicants, p. 27 
there is no need to certify the translation by a 
court interpreter. Where such documents are not 
in one of the official languages of the European 
Union or in the language of the country where 
the action is implemented, a translation into 
English of the relevant parts of these documents 
proving the lead applicant's and, where 
applicable, co-applicants' and affiliated 
entity(ies)' eligibility must be attached for the 
purpose of analyzing the application. 

17. 

We would also like to draw your attention to 
the fact that the links for downloading the 
documents to be completed are corrupted i.e. 
there is a problem (Publishable Document 

To ensure equal treatment of applicants. Calls 
for Proposals are published primarily on the 
EuropeAid website 
httDs://webeate.ec.eurorø.eu/euroDeaid/oniine-
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not found by id = 137781) services/index.cfm?do=publi.welcome, as listed 
in the Guidelines for applicants on p. 17, where 
all documents were accessible without 
interruption. 
Additional publication of the Call for Proposals 
on the EU Delegation to the Republic of Serbia 
website was double checked and is fully 
functioning. 

18. 

We are an independent legal entity and 
faculty affiliated with XXX University (in 
accordance with Article 47, Paragraph 7 of 
the Higher Education Act of the Republic of 
Serbia). As such, the Faculty is entitled to act 
on its own in all legal and business matters, 
to exert full control over all its assets, and 
independently make all decisions regarding 
its functioning. The Faculty has its own 
EuropeAid ID and PIC. 

My query is whether we are eligible to apply 
as a co-applicant to participate in the 
Information and Communication 2015 
programme, given that your Guidelines state 
that only universities, libraries, and 
CSOs/NGOs are eligible. 

Please see answer to question No. 15. 
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