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No Question Answer 

1. 

Should principles of good partnership 
be included in the Partnership 
Statement or is it sufficient to sign 
existing document stating “I have read 
and approved the contents of the 
proposal submitted to the Contracting 
Authority. I undertake to comply with 
the principles of good partnership 
practice”? 

Does the Lead Partner have to co-sign 
each Partnership Statement as 
indicated in the Serbian translation of 
the Guidelines? 

A Partnership Statement template is 
provided in the Grant application form. It 
has to be signed by each partner without 
any change. 

The applicant (leading partner) doesn’t 
have to co-sign this Partnership 
Statement. 

2. 

Should Partnership Statement be 
copied on the official organization 
letterhead and attached to the 
Application Form? 

There is no need to submit a Partnership 
Statement on the organization letterhead 
paper.  

3. 

Page 9 of Guidelines includes 
conditions under which salaries of 
municipal staff are eligible 
expenditures. Do both of two mentioned 
conditions have to be fulfilled or is it 
optional, i.e. actual work which 
otherwise would not be undertaken 
following the existing and normal salary 
or 30% remuneration of actual salary? 

The first bullet point under the “Important 
notes” refers to a possibility to finance 
local government employees’ salaries 
from the project for activities which the 
relevant public authority would not carry 
out if it did not undertake the project. This 
possibility applies to applicants and/or 
Serbian partner. 

The second bullet point under the 
“Important notes” defines maximum fee 
that Serbian local government employee 
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can be paid from the project if he/she is 
engaged to work in another / partner 
Serbian municipality.  In line with the 
national regulations, expert is entitled to 
remuneration up to 30% of actual salary, 
per diems (daily allowance in line with the 
national regulation – currently 1.557RSD 
and hotel accommodation) and travel 
expenditures. This condition applies for 
engagement of all local government 
employees from partner Serbian 
municipalities who will be engaged as 
experts on the projects and involved in 
knowledge transfer process.  

4. 

The Guidelines for Applicants section 
2.1.2. state: 

• Local authority: municipality, town / 
city or city municipality from the 
Republic of Serbia.  

• Local authority: municipality, town / 
city or city municipality (district) from 
the EU member states. 

Each applicant must act in partnership 
with at least one partner organization: 
local authority from Serbia or local 
authority from the EU member states.  

Can a Serbian municipality apply in 
partnership with one Slovenian 
municipality?  

Each applicant must have at least one 
partner organization: a local authority from 
Serbia or a local authority from the EU 
Member States. 
 
It is therefore possible to submit an 
application which involves a Serbian 
municipality (applicant) and a Slovenian 
municipality (partner). 

5. Does software purchased from the 
project has to be from EU (origin)? 

Section 2.1.4 of the Guidelines for 
Applicants: EU tendering procedures will 
have to be applied for acquisition of 
supplies/equipment, services (analysis, 
training) and works, including rule on 
origin of supplies. 

For more details concerning procurement 
of equipment please consult Annex IV to 
the grant contract called “Procurement by 
grant Beneficiaries in the context of
European Community external actions” 
among the tender documents.  

6. 

Can employees of the partner 
municipality be paid from the grant 
budget and are there limits related to 
the fees / remuneration? 
 

In line with the Guidelines for Grant 
Applicants, costs of engagement of 
Serbian municipal experts represent 
eligible expenditure and maximum fee that 
Serbian local government employee can 
be paid from the project if he/she is 
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engaged to work in another / partner 
Serbian municipality is up to 30% of actual 
salary, per diems (daily allowance in line 
with the national regulation – currently 
1.557RSD and hotel accommodation) and 
travel expenditures.  

In case of EU partner municipality(ies), 
costs of engagement of municipal experts 
represent eligible expenditures and should 
be based on number of days and average 
daily fees in the partner municipality’ 
country.  

7. 

Can employees of the local public 
company which is engaged as a partner 
on project realisation be paid from the 
grant and are there any limits in the 
amount they can be paid? 

Employees of the local public company 
can be engaged as local experts and paid 
from the grant.  

They can be paid according to average 
national fees for similar type of 
engagement in Serbia. 

8. Can the project proposal include all three 
types of activities (A and B and C)? 

Yes, all three modalities can be included 
in the project. 

9. 

Our municipality plans to apply with 
partner from Serbia and project proposal 
will include numerous technical 
assistance types of activities.  
In addition, a visit to a more developed 
EU municipality in cooperation with our 
Serbian partner municipality is foreseen.  
Is this eligible activity - combination of 
modalities A and B or we need to choose 
between modalities, A or B?  

It is eligible to include both modalities, A 
and B, in the project proposal.  

In case you are planning study tour to a 
third municipality which is not included in 
the project as a partner, detailed 
argumentation should be presented in the 
project document.  

10. 

Regarding purchase of equipment, it is 
stated in the Guidelines for Applicants 
that it should be limited to 20% of the total 
budget and not exceed EUR 50000, 
excluding software acquisition. Can the 
costs of software acquisition exceed EUR 
50 000? 

Yes, the costs of software acquisition can 
exceed EUR 50 000.  

11. 
Is there a percentage of a total budget 
related to HR costs, i.e. what is the 
maximum percentage of HR costs of the 
total budget? 

There is no limitation related to the 
percentage of HR costs in the total 
budget of the project. 

12. 

Can an EU expert who was previously 
working in the partner EU municipality 
and whose expertise would be very 
valuable for the project implementation be 
engaged under the project (though he is 
not currently engaged by the partner EU 
municipality)? 

The expert can be engaged as 
international expert through EU partner 
municipality and costs of expert’s 
engagement are considered as eligible. 

13. Is an Italian organization registered as a 
In line with the Guidelines for the 
Applicants, regional authorities from EU 
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limited liability consortium established by 
the public organizations (municipalities, 
province, etc) in Tuscany eligible as a 
partner, i.e. can it be treated as a 
regional authority?  

member states can participate as the 
additional partner in the project. 
Regional authorities are established in line 
with the Law of country concerned. All 
Partners will have to present a proof that 
they are registered as regional authorities 
in their countries. 

14. 

Does each partner municipality [in this 
case 3 partners] need to have proposed 
project identified as a priority in the 
municipal strategic document or is it 
sufficient that a proposed project is 
priority in the Lead Applicant’s strategic 
document?  

Proposed project has to be identified as a 
priority only in the strategic document by 
the Lead Applicant. 
 

15. 

Section 1.7 of the Application Form: in 
addition to activities and results, do we 
also have to list the types of contracts 
such as services, procurement, and 
works related to specific foreseen 
activities? 

Do we also have to mention the 
indicators? 

All activities implemented during the 
project have to be included in the 
description of the Action (and therefore in 
Section 1.7 of the Application Form) and 
in the budget.  
Indicators can be mentioned in the 
description of the action. However, they 
must be indicated in the Logical 
Framework. 

16. 

In which way and which part/parts of the 
project proposal information on 
procurement of equipment or service 
delivery (for example:  development of 
analyses in specific area) should be 
presented? 

See answer no. 15.   

17. 

Is it possible, in addition to the experts 
from the EU partner municipality, to 
engage other experts? For example: 
engagement of local experts to develop 
analysis in specific areas.  

It is possible to hire other experts/legal 
entities for specific services. These 
contracts must be contracted following the 
procurement rules included in ANNEX IV 
to the Grant contract.  

18. 
Is development of a Local Environmental 
Action Plan eligible action to be 
financially supported under the Exchange 
3 Programme? 

It is possible to finance development of a 
sector strategy /action plan only if this 
Action if identified as a priority in 
framework/sustainable/overall 
development LSG strategy.   

19. 

In case our municipality plans to include 
a small investment component - building 
of a visitor centre to support tourism 
development in the project proposal, is it 
necessary to include all supporting 
documents including a proof of 
ownership and a building permit?  

If small scale construction works are to be 
financed from the grant, all necessary 
documentation, including proof of 
ownership and building permit, should be 
submitted with the application form.  

 


