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No Question Answer 

1 

The market of DVB-T or DVB-T2 is relatively narrow, a 
request as relevant experience at least a completed 
project/contract within the IPA eligible countries might 
reduce the number of the offers. Therefore, regarding the 
eligibility, please clarify if this request is applicable for 
projects/contracts completed within the area of DVB-T or 
DVB-T2 only within IPA countries or this is available also 
for projects/contracts completed within EU countries. 

Projects/contracts implemented within the area 
of DVB-T or DVB-T2 in the EU member states 
are also eligible.  

All IPA eligible countries are: 

Austria, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, 
Cyprus, Denmark, Estonia, Finland, France, 
Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, 
Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, 
Netherlands, Poland, Portugal, Romania, 
Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, United 
Kingdom. 

Croatia, The former Yugoslav Republic of 
Macedonia, Turkey, Albania, Bosnia, 
Montenegro, Serbia, including Kosovo.  

Algeria, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Egypt, 
Georgia, Israel, Jordan, Lebanon, Libya, 
Moldova, Morocco, Palestinian Authority of 
the West Bank and Gaza Strip, Russian 
Federation, Syria, Tunisia, Ukraine. 

Iceland, Lichtenstein, Norway  

2 
If a tenderer (firm or consortium) has a subcontractor, this 
subcontractor must satisfy the same eligibility criteria 
applicable for the award of the contract? 

Eligibility criteria apply also to subcontractor. 
Please see article 3 (Participation) of the 
Instruction to tenderers.  

Selection criteria (article 16 of the procurement 
notice) don’t apply to sub-contractors but only 
to the tenderer (firm or consortium).  
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3 

If a tenderer (firm or consortium) has at least two 
subcontractors: 

a. All of them should be mentioned in the offer? 

b. All of them should have the minimum qualifications 
required? 

c. There is a limit of the contract value which may be sub-
contracted (if the answer is yes, please specify the 
percentage)? 

a. Sub-contractors can be included in the offer 
(if known at this stage) or can be included 
during contract implementation following the 
procedure indicated in article 6 of the 
contract General Conditions. 

b. see answer n. 2 above 

c. no limit for sub-contracting. However, 
General Conditions state that only part of the 
contract can be subcontracted.  

4 Please specify the language for training presentation, 
operation and maintenance manuals/user manuals, drawings. The language is English.  

5 

We have question regarding the point 3.4 from A. 
INSRUCTIONS TO TENDERERS: "Natural persons, 
companies or undertakings falling into a situation set out in 
section 2.3.3 of the Practical Guide to contract procedures 
for EC external actions are excluded from participation in 
and the award of contracts. Tenderers must provide 
declarations to the effect that they are not in any of these 
exclusion situations. The declarations must cover all the 
members of a joint venture/consortium. Tenderers who have 
been guilty of making false declarations may also incur 
financial penalties and exclusion in accordance with section 
2.3.4 of the Practical Guide. " 
Do we have to enclose all the documents mentioned in 
section 2.3.3 of the Practical Guide (and their translations on 
English) in tender to prove that we are not in described 
situations or is it enough to write a declaration about this 
matter (mentioned in point 9 of file D: TENDER FORM A 
SUPPLY CONTRACT). 

Tenderers must provide only a declaration at 
this stage.  
 
Before the Contracting Authority signs the 
contract with the successful tenderer, the 
successful tenderer must provide the 
documentary proof or statements required 
under the law of the country in which the 
company (or each of the companies in case of a 
consortium) is established, to show that it does 
not fall into the exclusion situations listed in 
section 2.3.3 of the Practical Guide to contract 
procedures for EC external actions. (article 
21.1 of the Instructions to tenderers)  

6 

We want to submit offer for few lots, and our question is: 
Do we need to submit general documents separately for 
each lot or can we do that in one lot and in other lots we 
can submit only letter that we confirm there are 
general documents in lot 1 (for example)?  

Only one tender submission form and all 
other documents requested under article 11 of 
the Instructions to tenderers will be submitted 
for all the Lots that you will bid for.  

7 
Could you please clarify is the form EUR2 acceptable as a 
proof of origin? 

 

The winning tenderer shall present an official 
certificate of origin on provisional acceptance. 

Failure to comply with this obligation shall 
lead, after formal notice, to termination of the 

Contract. Certificates of origins are issued by 
different authorities in each eligible country.  

If the EUR 2 form is provided by a competent 
authority of an eligible country as an official 
certificate of origin, then it is acceptable.  
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8 

May multiple bidder offer the same product (in example, if 
we are including a third party product in our offer and the 
original manufacturer is bidding too with another mix of 
products); 

The same products (same brand) can be offered 
by several tenderers.  

9. 

Regarding general conceptual design presented on Page 3, 
of technical specification for LOT1, can you please explain 
need for bidirectional IP/ASI adapter (as described on page 
30, Section 7.2 ("...The video adapter must be 
bidirectional..."), because as described in diagram signal 
flow is from IP to ASI and not into opposite direction. 

The bidirectional mode of operation is required 
because of network configuration flexibility 
using the same unit for distribution (DVB-T) 
and contribution purposes. 

10. 

Tender Documents / Tender Guarantee Form 

Please confirm that it is acceptable by the contracting 
authority to issue the Tender Guarantee Form under the 
attached format. In our view, the proposed modifications 
are made with the scope of clarifying the authorizations and 
rights upon the execution and return of the guarantee, and 
in line with the generally recognised standards and 
procedures in this field, without altering the rights of the 
contracting authority or of the bid conditions itself. 

The format of the tender guarantee cannot be 
amended by tenderers (or by the financial 
institutions issuing the guarantees).  

11. 

Tender Documents / Technical Specifications LOT 4 & 
Instructions to tenderers 

According with Technical Specifications LOT 4, on page 13 
/ item 1 in table Lot 4: MW links including MW antennas 
and backup batteries, the requested quantity of microwave 
links is 41 pieces. 

On the other hand, in Instructions to tenderers / 1. Supplies 
to be provided / LOT 4: MW links including MW antennas 
and backup batteries is specified that the requested number 
of microwaves links is 38 pcs.  

Please clarify the differences that arise between these two 
documents in terms of number of microwaves links. 

The correct number of microwave links is 38 
as specified in Technical Specifications LOT4 
in Table 1 and Table 2. 

12. 

Tender Documents / Technical Specifications LOT 1 

Can you tell us how many channels should be supported by 
requested equipment? In section 1.4 (Page 14), you 
requested: ‘’Encoder should be modular supporting multiple 
MPEG4 SD and HD channels with license purchased based 
per channel." 

But there is no information about number of the 
channels/licenses that should be provided in initial offer? 

The encoder shall have at least two channels. 

 
 
 
 


