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EUROPEAN UNION 
Delegation to the Republic of Serbia 

 
REQUESTS FOR CLARIFICATION 

 

“European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR) – 
Country Based Support Schemes (CBSS)” 

 
Publication ref.: EuropeAid/130035/L/ACT/RS 

 
NOTA BENE: Due to technical problems with registration in PADOR, for this Call for 

Proposals IT IS NOT OBLIGATORY FOR THE APPLICANTS AND ALL THEIR 
PARTNERS TO REGISTER IN PADOR. The applications will be accepted even if 

applicants and all their partners are not registered in PADOR, as indicated in the 
Section 2.2 of the Guidelines for applicants. 

 
No Question Answer 

1. 

The total amount for both lots is 1,200,000 €. 

How many awarded contracts amounting to 
hundred thousand euros can we realistically 
expect? 

What was the last year's outcome and 
turnout? 

The indicative amount allocated to Lot 1 is 400,000 € and 
800,000 € to Lot 2, the same as for the last year’s Call. 
 
Last year we had 10 contracts within the Lot 1 and 9 
contracts within the Lot 2. 

2. 
How does a partner's participation affect 
signing of the contract? 
 

Only the applicant signs a contract; partners do not sign 
anything at the contracting stage. 

3. 
Do the applicants with a partner have an 
advantage compared to those without a 
partner? 

Partners score additional points in application and it is 
advantageous to have a partner while applying. 

Please see the evaluation grids in the Section 2.3 of the 
Guidelines for Applicants. 

4. Is it necessary to have an auditor for projects 
which value is lower than 100,000 €? 

No. An expenditure verification report is required only if the 
total value of the grant contract exceeds 100,000 €. 

5. Does the duration of the project affect the 
participation in a lot? No. 

6. Are private faculties allowed to participate in 
the contest? 

In the interest of equal treatment of applicants, the 
Contracting Authority cannot give a prior opinion on the 
eligibility of an applicant, a partner, an action or specific 
activities. 

Please check carefully the Section 2.1 of the Guidelines for 
applicants. 

7. 

Required documentation for application 
includes a financial report for the previous 
year. What happens if an organization is 
younger than a year and does not possess 
such a report? 

The applicants will be required to provide only documents 
that can be provided, and with accordance with the 
Guidelines. 

Nevertheless, the situation described will influence the 
scores given in the Financial and operational capacity 
Section of the Step 3 evaluation (see Section 2.3(3)) of the 
Guidelines. 
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No Question Answer 

8. Is it possible to deliver financial reports in 
Serbian language? Yes. Financial reports are accepted in Serbian language. 

9. How are the administrative expenses ranked 
in the budget? 

Administrative costs are indirect costs for the action, and 
the maximum amount allowed is 7% of the total direct 
eligible costs of the Action. 

They shall be indicated only in the budget heading 10 – 
please see the budget template (Annex B to the 
Guidelines). 

10. 
Are grant recipients from the last round 
allowed to apply with the same or similar 
project in the current round as well? 

An action can be recommended for award only if it did not 
already receive an EU grant for the same action. 
 
Additionally, in no circumstances can the same costs be 
financed twice by the EU budget. 

11. Are the media allowed to participate? Please see the answer 6 above. 

12. 
Are there any plans to modify the procedure, 
for example to first perform the appraisal and 
subsequently require a full proposal? 

No. The procedure will be exactly as indicated in the 
Guidelines for applicants. 

13. Does EC finance 80% of project, and 
applicant 20%? 

A co-financing must be provided, and it must originate from 
the applicant's or partners' own resources, or from sources 
other than the European Union budget or the European 
Development Fund. 

For the minimum and maximum percentage on co-
financing, please see the Section 1.3 of the Guidelines. 

14. What is the procedure for invoices which will 
be taken to Tax Administration? 

All invoices with amount lower or equal to 700 EUR should 
be taken directly to Tax Administration, and invoices with 
amount higher than 700 EUR should be firstly taken to 
Delegation of European Union to Serbia. 

15. Does Application need to be in English? Yes. Application must be in English. 

16. What is payment schedule upon contract 
signature? 

The payment schedule and conditions are the same for Lot 
1 and Lot 2, and are in accordance with the Article 15 of 
the General Conditions. 

Upon signing the contract, an applicant will automatically 
receive a pre-financing which will be 80% of the EU 
contribution for that contract. 

The balance will be paid within 45 days from approval of 
the final report, accompanied with a request for payment of 
the balance. 

17. When should Applicant provide co-financing? 

There is no specific provision on the timing of co-financing, 
it can be provided at any time during the action’s 
implementation. 

On pre-financing, please see the previous answer. 

18. 
Does application for big grant mean activity 
on national level or that activity can be local 
despite size of grant? 

No, this has no connection with size of a grant. It is 
absolutely possible to make application for a big grant with 
activity on local level. 

19. Is there limit in number of partners for 
application? No, there is no limit on number of partners. 

20. Can partner be from abroad? Yes, but all the activities for the Action (including from 
partners) must be in Serbia. 

21. 
Is it allowed for business organizations 
registered as non-profits to participate in the 
contest? 

Please see the answer 6 above. 
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22. Is it possible for festivals to apply, like for 
example the Roma Festival. Please see the answer 6 above. 

23. 

On some website we found a short invitation 
for this Call, with different set of eligibility 
criteria as published on your website. 

 

Our question is if this Call is open for local 
organizations as an applicant? 

 

Please note that for the Call concerned the authentic 
documents (and provisions those documents contain) are 
published only on the EuropeAid website 
https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-
services/index.cfm?do=publi.welcome  and on the 
Delegation's website http://www.europa.rs. 
 
Therefore, only the two websites mentioned above shall be 
considered and consulted for conditions/documents of the 
Call concerned. 
 
With regards to your question, please see the answer 6 
above. 

24. 

Section 2.2.1 of the Guidelines for applicants 
stipulates "Application must be submitted in 
accordance with the instructions on the 
Concept note included in the Grant 
Application Form…". 

Does it refer also to the Full application? 

Yes, it should be stated "Applications must be submitted in 
accordance with the instructions on the Concept Note and 
the Full application form included in the Grant Application 
Form…". 

25. 

Section 2.2.3 of the Guidelines for applicants 
stipulates "However, for reasons of 
administrative efficiency, the Contracting 
Authority may reject any Concept Note 
received after the effective date of approval of 
the Concept note evaluation…". 

Does the first mention of the Concept Note 
refer to the application as a whole? 

Yes, it should be stated "However, for reasons of 
administrative efficiency, the Contracting Authority may 
reject any application received after the effective date of 
approval of the Concept note evaluation…". 

 

https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?do=publi.welcome
https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?do=publi.welcome
http://www.europa.rs/

