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No Question Answer 

1. 

Our question regarding the aforementioned 
project is about the Selection Criteria (page 
3 of the Procurement Notice, point 21.3.1.) 
where it is said that “the candidate has 
carried out (…) at least 2 supervision 
projects (…) for construction / 
reconstruction of tunnels with a minimum 
length of 500 m; at least 1 of the 2 projects 
under FIDIC Red/Yellow Book 
[conditions].” 
Our company has a certificate issued by the 
Spanish Association of Engineering, 
Consulting and Technological Services 
Companies, which states that all our works 
are carried out under conditions comparable 
to FIDIC conditions. We would like to 
confirm that this certificate would be 
accepted for the Expression of Interest of 
the aforementioned project, since it certifies 
that our work conditions are the same as 
FIDIC conditions. 
 

Please be informed that tunnel supervision 
projects executed under similar/comparable 
conditions of contract as FIDIC Red/Yellow 
Book (in accordance to respective national 
requirements) will be acceptable. 
 
The Contracting Authority reserves the right 
to assess the conformity of the supporting 
documents / certificates during the 
evaluation procedure.  
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2. 

According to Art. 30 and with reference to 
the technical capacity requirements 
mentioned in Art. 21.3.1 of the procurement 
notice, we'd like to clarify the following:
In case a supervision contract, which has 
not been completed yet, includes road 
tunnels (constructed with NATM method) 
that have been completed and delivered 
officially to traffic, does this experience 
reference cover the eligibility criterion of 
Art. 21.3.1 ("at least 1 of the 2 projects with 
tunnels constructed according to NATM")? 

The full text of the selection criteria 
"Technical capacity of candidate" under this 
PN is as follows: 
  
"The candidate has carried out (final report 
approved) in the past 3 years (starting on 
1.1.2008) at least 2 supervision projects 
(independent site supervision for the 
employer with the candidate's proportion 
greater than 1,550,000 EUR in each project) 
for construction/reconstruction of tunnels 
with a minimum length of 500 m; at least 1 
of the 2 projects under FIDIC Red/Yellow 
Book; and at least 1 of the 2 projects with 
tunnel(s) constructed according to 
NATM". 
  
First: The overriding requirement is at least 
2 supervision projects for tunnels of 500m 
with final report approved. 
Second: If the 2 supervision projects (or 
more than 2 up to 15) have a final report 
approved, then we will examine if at least 
one of the qualifying projects has been done 
under FIDIC Red/Yellow Book. 
Third: If the 2 supervision projects (or 
more than 2 up to 15) have a final report 
approved, then we will examine if at least 
one of the qualifying projects has been 
done with NATM. 

3. 

I would like to ask for a clarification 
regarding the document to submit: 
Road and railway construction supervision 
contracts of our consortium include tunnels 
above 500m long. Chapter 6 of the 
expression of interest, relating to 
experience, requests bidders to state the 
"Overall project value" of their references. 
Does this mean the total budget of the 
supervision contract or the proportion 
related to the tunnels above 500m only? 

Please insert in chapter 6 of the Application 
Form under "Overall project value" only the 
value of supervision services related to the 
tunnels with length of 500 m or more.  

 


