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A. ELIGIBILITY 

A.1 APPLICANTS 

No Question Answer 

1. 

Does the business support organization, non-for-
profit oriented, registered as l.l.c. (according to 
the legislation of the Republic of Serbia) and 
founded by the state and non-for-profit 
organizations, fall under the category professional 
organizations (non-profit organizations for 
advancing specific profession) or any other 
category listed under 2.1.1 eligibility of 
applicants? 

• Any civil society organisation meeting the 
criteria defined in sections 2.1.1 of the 
Guidelines for Applicants (p. 6) is eligible to 
apply as applicant. 

“In the interest of equal treatment of applicants, 
the Contracting Authority cannot give a prior 
opinion on the eligibility of an applicant, a 
partner, an action or specific activities.” 
(Guidelines for Applicants, section 2.2.4, p.13). 

2. 

Can an ICT cluster be an applicant? 
Can a faculty be an applicant? 
Can a local-self-government be an applicant? 
Can an organization founded in May 2010 be an 
applicant? 

• Any civil society organisation meeting the 
criteria defined in sections 2.1.1 of the 
Guidelines for Applicants (p. 6) is eligible to 
apply as applicant. 

“In the interest of equal treatment of applicants, 
the Contracting Authority cannot give a prior 
opinion on the eligibility of an applicant, a 
partner, an action or specific activities.” 
(Guidelines for Applicants, section 2.2.4, p.13). 

3. 
Is it possible for the Specific objective 2 that the 
Local self-government acts as the eligible 
applicant, or is it only eligible to be a project 
partner? 

Local self-governments are eligible only for 
project partners under Specific objective 2. 

4. 
Can The City Municipality be an applicant in 
partnership with The City Library in order to 
provide bibliobus? 

Local self-governments are eligible only for 
project partners under Specific objective 2. 

A.2 PARTNERS 

No Question Answer 

5. 

Does the project partner to the civil society 
organization can be development agency 
registered in Serbia? 

• Any legal entity meeting the criteria defined in 
sections 2.1.2 of the Guidelines for Applicants 
(p. 7) is eligible to apply as a project partner. 

 “In the interest of equal treatment of applicants, 
the Contracting Authority cannot give a prior 
opinion on the eligibility of an applicant, a 
partner, an action or specific activities.” 
(Guidelines for Applicants, section 2.2.4, p.13). 

6. 

Can local newspapers be partners in projects 
under this call for proposals? 

• Any legal entity meeting the criteria defined in 
sections 2.1.2 of the Guidelines for Applicants 
(p. 7) is eligible to apply as a project partner. 

 “In the interest of equal treatment of applicants, 
the Contracting Authority cannot give a prior 
opinion on the eligibility of an applicant, a 
partner, an action or specific activities.” 
(Guidelines for Applicants, section 2.2.4, p.13). 

7. 
In the applicant guide it is not clear whether the 
partners can be all from Serbia, or it needs to have 
some partners from EU countries as well? 

The partners can be from Serbia and EU-
countries. 
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8. Can the faculty of… be a partner in this 
competition under the spec. objective 2? 

Educational institutions are eligible to be 
partners only under Specific Objective 1. 

A.6 COSTS 

No Question Answer 

9. 

What is the maximum fee for EU tutors, teachers 
if they are in staff of the project? 

When planning the costs for salaries of the staff 
assigned to the action, applicants shall consider 
the provisions of Article 14.1 e) and 14.2 of the 
General conditions (Annex II to the Standard 
Grant Contract). 

10. 

If an Associate Partner is from EU, what is lowest 
and highest fee for its daily wages? 

Second bullet of Article 14.2 of the General 
conditions (Annex II to the Standard Grant 
Contract): 
“Travel and subsistence costs for staff and other 
persons taking part in the Action, provided they 
do not exceed those normally borne by the 
Beneficiary or its partners, as the case may be. 
Any flat-rate reimbursement of the subsistence 
costs must not exceed the rates set out in Annex 
III, which correspond to the scales published by 
the European Commission at the time of signing 
this Contract.”  

11. 

Is it possible for one person to appear as 
employed in several projects? 

This depends on the "employment" of the 
person. In case it is a permanent staff it should 
not ne possible. If it is a short-term employment 
the period of "employment" should not overlap 
with the other project. 

12. 

Is it possible for professors on state university to 
be paid for their activity in project? 

The salaries of the staff assigned to the action 
are eligible project costs under this Call for 
proposals. This is valid also for the salaries of 
public employees “to the extent that they relate 
to the cost of activities which the relevant public 
authority would not carry out if the project 
concerned were not undertaken” (Art.172a of FR 
2342/2002). 

13. 
How much percent is acceptable for acquiring of 
gear that is necessary for direct implementation? 

The percentage is not fixed, however they should 
be put in a reasonable ratio with project activities 
and results. 

A.7 MISCELLANEOUS 

 

 

No Question Answer 

14. 

Our partner in the project shall not be an applicant 
in another project. If we understood well, that is 
not possible. Our partner can be just one more 
time a partner in another project, but it can’t be 
the applicant if he wants to be a partner in our 
project. 
Please, can you give as explanation about this 
subject? 

As per section 2.1.3 of the Guidelines for 
applicants (page 10): 
• An applicant cannot be a partner in another 

proposal; 
• Under this Call, a project partner is allowed 

to be a partner in maximum two proposals. 
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15. 

On how many projects can a local self-
government be a partner? 

As per section 2.1.3 of the Guidelines for 
applicants (page 10): 
• An applicant cannot be a partner in another 

proposal; 
• Under this Call, a project partner is allowed 

to be a partner in maximum two proposals. 

16. 
We are interested to know whether "local level" in 
theme 2.2 refers only to a town, region or 
municipality. Would it be possible that „local 
level” refers to Serbia as a whole? 

The term “local level” is used to describe the 
scope of an action implemented at the territory 
of one or more places, municipalities, districts, 
or an administrative region. 

C. FINANCIAL CONTRIBUTION 
No Question Answer 

17. 

Is it possible for an organisation which is 
"associate" in the project and not "partner" to 
participate in co-financing the project (meaning 
that the invoices or other support documents will 
be on the name of the associate and not of the 
partner)? 

Yes. (Please keep in mid that in case the 
invoices are issued to the associate VAT is not 
an eligible expense as the VAT exemption is for 
the applicant only). 
 

D. PREPARATION AND SUBMISSION OF PROPOSAL 

D.1 APPLICATION FORM 

No Question Answer 

18. 

What exactly do you mean by Estimated taxes 
(C)? 

As there is a procedure envisaged for VAT 
exemption of the services and supplies for the 
implementation of actions supported under this 
Cal, the applicants are supposed to fill 0 (zero) 
in the cell on the first column, last row of the 
table under section 2.1 of part B of the 
Application form (page 8). 

19. 

I would like to know whether the Concept note of 
our project should be submitted before 10th 
March. In other words, is there another deadline 
for the specific project's Concept note? 

There is no other deadline for the concept note. 
Because this is an open call for proposals, both 
the Concept note and the Full Application form 
have to be submitted together, up to 10th March 
2010. 

20. Are the application forms filled in English? Applicants must apply in English. (section 2.2.1 
of the Guidelines for applicants) 

D.3 BUDGET OF THE ACTION 
No Question Answer 

21. 

At what does it refers part 12 in budget Taxes, 
organisations, administrative fees, etc.? 

As it is clarified in Footnote 11 after the Project 
budget table (sheet 1. Budget of Annex B to the 
Guidelines for applicants), applicants shall fill in 
data under this budget heading “Only … where 
the Beneficiary (or where applicable, its 
partners) can show it cannot reclaim” taxes, 
including VAT. 
The awarded grantees will receive special 
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instructions on the VAT-exemption procedure 
applicable in Serbia. 

22. 

Whether the costs for notebooks, bags, manuals, 
etc. materials needed to implement project 
activities with students belong to visibility costs?  

It is the applicant to decide if specific materials 
produced within an action will be used to 
visualise and promote the EU support and 
project results. 
Detailed explanation of the nature and types of 
visibility materials under different 
communication activities is published in the 
Communication and Visibility Manual for EU 
external actions. 

23. 

I have found Log frame and Budget plan excel, 
but I am not able to find WORKSHEETS NO 1, 2 
AND 3. 

Annex B to the Guidelines for applicants is the 
Budget of the action. The excel file 
(e3_c_Budget) downloadable from the Project 
web-site contains 4 worksheets: 
• Worksheet 1. Budget 
• Worksheet 2. Justification 
• Worksheet 3. Sources of funding 
• Worksheet 4. Use of contingencies 
The applicant has to fill in the first three of 
them. The forth one is to be used to report the 
usage of the contingency reserve during the 
implementation of the action. 

D.4 PADOR REGISTRATION 

No Question Answer 

24. 
Does the local government if they are partners 
must have PADOR number? 

All applicants and project partners have to be 
registered in PADOR before submission of the 
proposal. 

25. What is the deadline for the registration in 
'PADOR form'? 

Applicants and their partners have to register in 
PADOR before submitting the proposals. 

26. 

PADOR registration for the applicant and the 
partners are obligatory. Is this also the case for the 
associates? 

“Registration in PADOR is obligatory for all 
applicants and their partners.” (section 2.2 of 
the Guidelines for applicants). 
PADOR registration of associates is not 
obligatory. 

27. 

It is practically impossible for a recently 
established organisation to upload in PADOR the 
experience of organisation, financial data and 
sources of organisation. Does it mean that such 
organisation cannot apply at all, even as a partner 
of an already registered in PADOR organization? 

“Registration in PADOR is obligatory for all 
applicants and their partners.” (section 2.2 of 
the Guidelines for applicants). 
Recently established organisations can apply as 
well – they should upload statutes and insert the 
field of activities they are covering. If no recent 
financial report exist this can be left blank. 

28. 
Depending of the country, is it possible that there 
is a difference in EuropeAid ID number format? 

All questions related to the registration in 
PADOR should be addressed to the PADOR 
helpdesk at: Europeaid-pador@ec.europa.eu. 

29. 
If schools and institutions of culture (e.g. 
museum) which are state institutions are partners, 
should they also be registered in PADOR? 

“Registration in PADOR is obligatory for all 
applicants and their partners.” (section 2.2 of 
the Guidelines for applicants). 
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30. 

Should we provide translation of the documents in 
PADOR registration process? 

A translation is obligatory in case the requested 
supporting documents (section 2.4 of the 
Guidelines for Applicants) are not in English or 
“in the language of the country [Serbia] where 
the action is implemented, a translation into the 
language of the call for proposals [English] of 
the relevant parts of these documents, proving 
the applicant’s eligibility, must be attached. 
(Guidelines for Applicants, p.17) 

D.5 MISCELLANEOUS 

No Question Answer 

31. 

If we are provisionally selected, it is only then 
that we have to provide the balance sheet for the 
previous financial year, right? No financial 
documents are required on submission? 

Only applicants who have been provisionally 
selected or listed under the reserve list will be 
requested to supply through PADOR the 
supporting documents, as provided in sections 
2.4.1 and 2.4.2 of the Guidelines for applicants. 

32. 

What is the difference between turnover and net 
earnings for a non-profit NGO? 

Turnover: the amount of business transacted 
during a given period of time. 
Net earnings: the residual income of a firm 
after adding total revenue and gains and 
subtracting all expenses and losses for the 
reporting period.  

33. 

We have a question about Declaration by the 
applicant (Section 7 of part B of the grant 
application form), in the correction it says that it 
must be stapled separately and enclosed in the 
envelope. Does it mean that it should be gathered 
by stapler or stapled in separate folders? 

The Checklist (Section 6 of part B the grant 
application form) and the Declaration by the 
applicant (Section 7 of part B of the grant 
application form) must be stapled separately 
[from the other parts of the ready-made 
application] and enclosed in the envelope 
[together with the other parts of the application]. 
(section 2.2.2 of the Guidelines for applicants, 
page 12) 

F. IMPLEMENTATION OF SUPPORTED ACTIONS 

F.1 START OF THE IMPLEMENTATION 

No Question Answer 

34. 
When is expected the start of the implementation 
of the projects that receive funding for 
implementation? 

The provisional date of signing contracts with 
awarded applicants is 21.06.2011 (section 2.5.2 
of the Guidelines for applicants, page 17). 

 


