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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR) – Country Based 
Support Scheme (CBSS) 2012 for Serbia 

Publication reference EuropeAid/133238/L/ACT/RS 
 
 

No. Question Answer 

1. 

I was looking for a concept note form, but did 
not find it. Either I don’t see it, could not find it, 
there is no, or...? 
I would kindly ask you for clarification of lots. 
Our project, against prejudices, Racism, Anti - 
Semitism, for tolerance and diversity is of total 
value 50.000 -   60.000 Euros. I assume we are 
Lot 1. Is it correct?  
Could we apply with the project starting end of 
September 2012 or it should start as of January 
2013? 
 Should the project last at least 18 months or it 
should last 24 months? 
Could we apply for a maximum since it will be 
the first time we apply, and we have no partners 
but a few sponsors and good recommendations 
 If for any reason we do not apply now, or being 
rejected, is there another call for grants in this 
year (next year)? 
We are registered as Association which in fact is 
the Choir; could we apply for funds with you? 
Is already known a date for the first info 
session? 

For the documents on concept note, please 
see part A of the Grant Application Form.    

In order to apply for Lot 1 applicants shall 
request between 10,000 and 50,000 EUR (EU 
contribution) and between 50,000 and 
100,000 (EU contribution) for Lot 2 
(Guidelines for applicants Section 1.3). 

The indicative timetable in the Guidelines for 
applicants Section 2.5.2 indicates a signature 
date in December 2012. Activities can only 
start after contract signature. 

The planned duration of an action may not be 
lower than 12 months nor exceed 24 months 
(Guidelines for applicants section 2.1.3). 

It is up to the applicant to decide for which 
Lot to send an application. 

There are constantly new Call for proposals 
published by the Delegation of the European 
Union. You can consult the publications at 
www.europa.rs and 
https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/onlin
e-services/index.cfm?do=publi.welcome. 

In the interest of equal treatment of 
applicants, the Contracting Authority cannot 
give a prior opinion on the eligibility of an 
applicant, a partner, an action or specific 
activities (Guidelines for applicants, Section 
2.2.4). 

2. In Guidelines for applicants there is a mistake on 
page 6: 
Indicative allocation of funds by lot: 
LOT 1 - EUR 500.000 

LOT 2 - EUR 500.000 

There is no mistake in the published 
Guidelines. The total available for Lot 1 and 
2 is EUR 1,000,000. 
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3. We wanted to ask you, does this call for 
proposal for  European Instrument for 
Democracy and Human Rights (EIDHR) - 
Country Based Support Scheme (CBSS) in 2012 
for Serbia, apply to associations which are 
registered for under a year? 

Yes. The initial idea when designing lot 1 
was to support small, newly founded 
organizations that were not recipients of EU 
grants.  

Financial and operational capacity will be 
evaluated at the stage of full application 
(Guidelines for applicants, Section 2.3(2)). 

4. In this call, there is no indication whether an 
applicant can subgrant to other interested parties 
or not. Threfore, may I kindly request you to 
send us a piece of information regarding 
whether subgranting is allowed under this call or 
not acceptable at all?  

Sub-granting is not allowed under this Call 
for proposal. 

5. It says that each partner should complete, sign 
and stamp the partnership statement. Does this 
requirement include the lead partner/applicant as 
well? Must the lead partner/applicant complete, 
sign and stamp the partnership statement as 
well? 

No. Only partners should sign the partnership 
statement(s). 

6. 

Is the organisation eligible if it is a limited 
liability company of non-profit character, 
founded by local self-governments and 
representatives of business and NGO/CSO 
sector, whose activities are coherent with the 
objectives of the Call? 

In the interest of equal treatment of 
applicants, the Contracting Authority cannot 
give a prior opinion on the eligibility of an 
applicant, a partner, an action or specific 
activities (Guidelines for applicants Section 
2.2.4). 

For the eligibility of the applicants and 
partners, please see the sections 2.1.1 and 
2.1.2 of the Guidelines for applicants 
respectively. 

7. In relation to the EIDHR Call for Proposals 
published on 29 June 2012 on 
http://www.europa.rs/kakoDoFondova/otvoreno.
html, we would be grateful if you could provide 
us with clarification on whether International 
Organizations are eligible to apply under this 
EIDHR Call for Proposals. In section 2.1.1 of 
the Guidelines for Applicants, a reference is 
made to IO’s in footnote 7, but this is unclear in 
the text of the call.  

Please see answer 6.  

8. Is Regional Agency from Serbia eligible for this 
call as Lead applicant, since  Regional 
Economic Development Agency for Šumadija 
and Pomoravlje is non profit  making, represents 
broad range of partners (public, private and 
NGO sectors) and is the regional network of 13 
Municipalities of two districts? 

Please see answer 6. 

9. Usually the EC considers the cost of staff 
assigned to the Action as co-financing in the 

To be eligible under the Call for Proposals, 
costs must comply with the provisions of 
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Budget of the action when paid by Beneficiaries 
or their partners, but in this specific call I have 
not found this information. 
Is this rule applicable also for applications under 
this EIDHR proposal or not? 

Article 14 of the General Conditions to the 
Standard Grant Contract (see Annex G of the 
Guidelines). 

Staff assigned to the Action and paid by the 
beneficiary/partners/sources other than 
EU/EDF budget can be treated as sources of 
co-financing. 

10. 
Can an organization be applicant for two 
different projects proposal? 

The Guidelines for applicants state in Section 
2.1.3 that an applicant may not submit more 
than one application per Lot under this Call 
for proposals. 

11. Please confirm if the organization that is to 
submit concept note for ‘bigger’ lot had to be 
recipient of the EU grant? 

No, it does not need to be recipient of the EU 
grant. 

12. Guidelines mention that partners can participate 
in maximum two projects. Does that mean that 
they can be applicant in one and partner in 
another? 

The organization can be leader in one project 
and partner in maximum 1 project. 

13. Is it acceptable if concept note has more than 4 
pages? Yes.  

14. Can we propose activities that relate to media 
(presentations, media and educational 
programmes, etc.) to support minorities and 
Roma? 

This call is meant as support to civil society 
organizations as there is separate programme 
within IPA that supports media. 

15. Please confirm if American organization be a 
partner?  Please see answer 6. 

16. Please confirm if American organization be 
associate and does it have to register in 
PADOR? 

Please see answer 6. 
Associates do not need to register in 
PADOR. 

17. Please confirm if local government be a partner? Please see answer 6. 

18. Please confirm if local office costs are eligible 
costs. 

Yes. Please see also article 14 of the General 
Conditions of the standard grant contract 
(annex G of the Guidelines for applicants). 

19. Please confirm if bank provisions are eligible 
costs. 

Yes. Please see article 14 of the General 
Conditions of the standard grant contract and 
article 2.1.4 of the Guidelines for applicants. 

20. If organization budgets max. 1% out of 7% 
within overheads, can local office costs also be 
budgeted? 

They can be if they are direct costs and not 
already included under the overheads. The 
same costs cannot be budgeted twice. 

21. Please confirm if public institutions are eligible. Please see answer 6. 

22. What to put under title of the lot when filling in 
the application form? 

There are no titles in this Call as both lots 
cover the same thematic issues, the difference 
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is the requested amount. 

23. Please confirm if it is possible to include in the 
budget the honoraria for representatives of CSOs 
that are not partners in the project rather than for 
the beneficiaries of target groups. Would that 
represent eligible cost? 

Please see answer 6. 

24. Are we to expect the corrigendum to the 
guidelines with regards to the types/eligibility of 
the organizations or just the answers to our 
questions? 

No corrigendum will be published with 
regards to the eligibility of applicants and 
partners. 

25. As the European Commission issued 
recommendations for the process of improving 
of the situation of Roma, would this program 
support the cooperation of the NGO sector and 
the Assembly of the Republic of Serbia, i.e. 
open dialogue between civil society and 
parliamentarians and NGOs? 

Please see answer 6. 

26. Please confirm if Members of Parliament can be 
associates. Please see answer 6. 

27. Please confirm if newly founded organizations 
can participate in this call. Please see answer 3. 

28. Please confirm if the salaries and fees of those 
involved in the project are possible source of co-
financing?  

Please see answer 9. 

29. Please confirm if international organization can 
participate in this call. Please see answers 6 and 7. 

30. Please confirm if regional agencies that were 
established as on-profit bodies can participate as 
partners in this call. 

Please see answer 6. 

31. Please clarify if first theme that concerns 
economic empowerment of women actually 
concerns only women from rural areas.  

No, it does not concern only women from 
rural areas – the list of themes published in 
the guidelines for applicants under Section 
2.1.3 is not exhaustive. 

32. 

Please clarify which documents are to be 
submitted at this stage. 

Since this is a restrictive call, in this phase 
the applicants shall submit only the concept 
note, the Concept Note declaration and the 
Concept Note checklist (part A of the 
application form). Those are to be submitted 
in 1 original and 2 copies with e-version on 
CD-Rom. Those whose concept notes are 
selected provisionally will then be invited to 
submit their full application. 

33. In the context of Sector/theme 2. Initiatives to 
enhance the inclusiveness and pluralism of 
civil society, which mentions … new or fragile 
civil society organizations formed by groups 
whose interests are underrepresented, or 
otherwise contributing to the empowerment of 

The term civil society organizations, in the 
context of Sector/theme 2 comprises also 
informal groups. 

The above definition does not apply to the 
provisions on the eligibility of applicants – 
those provisions are stipulated in the Section 
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such groups (e.g. … children and youth…), 
please clarify if the term civil society 
organizations refers only to legally constituted, 
i.e. registered organizations, or can it comprise 
also informal groups, such as children’s groups 
(school parliaments, children’s committees, 
etc.). 

2.1.1 of the Guidelines for applicants. 

34. Are small organizations established 6 month ago 
eligible to apply? Please see answer 3. 

35. Can Municipality become partner who applies or 
collaborator and how should we define support 
of local government (what is that can support 
include as related to participation of CSO who is 
applying)? 

Please see answer 6. 

36. Can manager of project be member of 
partnership organization and can partnership 
with more experienced CSO be scored in 
scoring list (CSO have had one implemented 
project in local)? 

The management of the contract can be done 
by any qualified person from applicant or 
partner. The scoring of the relevant concept 
note/full evaluation will be done by the 
evaluation committee in accordance with the 
published Guidelines for applicants. 

37. Do we need to submit the budget and log frame 
already with the concept note? Please see answer 32. 

38. The guidelines say that budget and logframe 
need to be submitted electronically, on CD-Rom 
in a separate envelope. Does this mean that full 
application and budget are to be submitted on 
separate CDs or on three or… 

They can be on one CD-Rom.  

39. Please clarify if checklist and declaration are to 
be submitted in separate envelope and then 
joined to concept note in one unique envelope. 

Each of the documents is to be bound 
separately and joined in one outer envelope. 

40. 
Please clarify if awarded projects will be 
published on the website and will the 
participants in this call receive their scorings. 

The list of grants awarded will be published 
once all the contracts are countersigned. 

With regards to the scores, those are 
contained in the letters that are sent following 
step 1 and step 2 respectively. 

41. The application form states: ‘…Where the action 
is the continuation of a previous action clearly 
indicate how the proposed action is intended to 
build on the activities/ results of this previous 
action…’. Are the details on all the projects 
awarded until present available on the website? 

All projects awarded until present are 
published. However, this refers to a case 
when the applicant was already grant 
beneficiary with certain action and the new 
action (new project) is a continuation of what 
was funded in the past. 

42. With regards to partners and associates, can a 
Municipality be a partner of Associate? Please see answer 6. 

43. Is there a template of concept note? Yes. The concept note is first part (part A) of 
the application form. 

44. What is the role of associates when there are no 
budgetary requirements? Is a project considered As per Section 2.1.2 of the Guidelines, the 
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more serious if there are associates?  associates may play a real role in the action 
but may not receive funding from the grant 
with the exception of per diem or travel 
costs. When evaluating, the assessors will 
weight the role and importance of associates 
in the project accordingly. 

45. Do you accept letters of support and 
recommendation with the concept note? 

No supplementary annexes should be sent at 
this stage. 

46. 

Please confirm if we can participate in two or 
more projects in the capacity of a partner.  

As per Section 2.1.3 of the Guidelines, 
partners may take part in maximum two 
applications. 

Please see also answer 12. 

47. 

How can a newly founded organization register 
in PADOR given that one of the sections to be 
filled in is requiring financial and audit reports 
to be uploaded for the past 3 years? Besides, 
those projects below UER 25,000 do not need to 
register in PADOR. 

The organization can register in PADOR and 
obtain the registration number without 
uploading any reports. 

For those applicants of grants of EUR 25 000  
or less and their partners, the registration is 
optional but recommended in this phase. 
However, registration in PADOR is 
obligatory in the full application phase for all 
pre-selected applicants and all their partners. 

48. Please clarify if sections/departments within 
local self governments are eligible to apply.  Please see answer 6. 

49. Please clarify if Fund for European Affairs of 
the AP Vojvodina is eligible.  Please see answer 6. 

50. With regards to the action that is the 
continuation of a previous action, does it refer to 
the one implemented by lead applicant or can 
also be the one of the partners’? 

It can be either the action that was 
implemented by a leader or the one of the 
partner’. However, it cannot be the same 
action (costs) that was already financed. 

 


