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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR) Country Based
Support Scheme (CBSS) 2013 for Serbia

Publication reference EuropeAid/134538/L/ACT/RS

No.

Question

Answer

Could you please explain in more details what
an affiliated entity is and whether it can be a
company or have to be non-profit NGO?

(i} legal entities together forming one
entity, including where it is specifically
established for the purpose of
implementing the action. In this case,
the resulting entity may apply as a
applicant or co-applicant whereas the
other entities as its affiliated entity(ies).

(ii)legal entities having a link with the
applicants, notably a legal or capital
link, which is neither limited to the
action nor established for the sole
purpose of its implementation on the
condition that they satisfy the eligibility
axl non-exclusion criteria of an
applicant.

If the applicants are awarded a contract, their
affiliated entity(ies} will not be become
Beneficiary(ies) of the Action and
signatory(ies) of the Contract. However, they
will participate in the design and in the
implementation of the Action and the costs
they incur (including those incurred for
Implementation Contracts and Financial
Support to third parties)} may be accepted as
eligible costs, provided they comply with all
the relevant rules already applicable to the
Beneficiary{ies) under the Grant Contract.

Affiliated  entity(ies) must  satisfy
respectively the eligibility criteria as
applicable to the applicant and to the co-
applicant(s).

Affiliated entity(ies) must sign the affiliated
entity(ies) statement in Part B section 5 of
the grant application form.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No.
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Answer

Please clarify if municipalities can act as co-
applicants in this call for proposals?

Please see Guidelines for applicants, section
2.1.1 Eligibility of applicants.

“To ensure equal treatment of applicants,
the Contracting Authority cannot give
prior opinion on the eligibility of applicants,
or affiliated entity(ies), an action or specific
activities” (section 2.2.4, Guidelines for
Applicants).

If the municipality is involved in a project, is it
necessary to follow up on their participation in
other projects?

Please see Guidelines for applicants, section
2.1.4 Number of applications and grants per
applicant.

At the page 11 of the invitation, the section
related to financial support to third persons says
that applicants should not propose financial
support to third persons. What does that mean?

That means that sub-granting is not allowed.

Are we allowed to send supporting documents
in Serbian language?

Supporting documents arc required only in
the last phase. Where supporting documents
are not in one of the official languages of the
European Union or in the language of the
country where the action is implemented, a
translation into English of the relevant parts
of these documents proving the applicant(s)'s
eligibility, must be attached and will prevail
for the purpose of analyzing the application.

Where these documents are in an official
language of the European Union other than
English, it is strongly rccommended, in
order to facilitate the evaluation, to provide a
translation of the relevant parts of the
documents, proving the  applicants'
eligibility, into English.

(section 2.4. Guidelines for applicants)

If a newly founded association has fulfilled the
required conditions, but it does not have the
desired financial capabilities, does that
association stand any chance or is it perhaps a
better idea for it to join forces with someone
who has more resources?

The idea of lot 1 is to offer an opportunity to
small, newly-founded organizations to
participate. In addition, all applicants will be
evaluated in accordance with published
criteria. Please see Guidelines for applicants,
section 2.3 Evaluation and selection of
applications.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No.
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Currency exchange losses are listed under non-
eligible costs. What does it mean?

Currency exchange losses represent losses
that are caused by fluctuation of the
exchange rates. These costs are non-eligible.

In the first phase, the only thing that is required
is the concept, without a budget and the logical
matrix?

Yes. Basically the applicants need to submit
pages 1-10 of the Application form.

Where to indicate the total amount of the action
and the percentage?

Only the EU part is to be indicated at the
concept note stage, i.e. the estimated amount
and the indicative percentage that is
requested from the EU.

Please see Section 2.2.1 of the Guidelines for
applicants.

'The estimated amount and indicative
percentage must respectively be within the
minimum and maximum stipulated in Section
1.3 of the Guidelines for applicants.

10.

With regards to the regional initiative, is it
allowed that some of the project components
and activities are implemented outside Serbia?

According to the section 2.1.4. Eligible
actions: actions for which an application may
be made of the Guidelines for Applicants (p.
10), action must take place in the Republic of
Serbia. Hence, actions contributing to the
objectives of the Call may envisage
implementation of only minor activities {(e.g.
study trip) outside of Serbia with purpose of
ensuring effectiveness of the action.

11.

If the activities at the regional level are financed
from other sources, would it be allowed to use
the bigger part of the budget within this call for
office expenses?

No. The purpose of this call for proposals is
not to finance the operation (i.e. running
costs) but the action.

12.

Can project duration be 10 months?

No. As specified in the Guidelines for
applicant, section 2.1.4. Duration, the action
may not be lower than 12 months nor exceed
24 months.
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13.

How detailed does contingency have to be
explained in the justification or the budget
narrative as it is difficult to predict what will
happen in 6 or 8 months' time.

The best possible estimate of costs needs to
be given in an explanation for
Contracting authority not having to guess an

arbitrary figure of certain costs.

the

14,

Please clarify who is eligible to apply, i.e. who
can be an applicant or co-applicant in this case?
In particular, are higher education institutions,
high schools or foundations eligible?

Please see answer no. 2.

15.

Are faculties allowed to act as co-applicants?
For example, is a smaller organization which
does not have sufficient capacity to apply on its
own, allowed to apply in cooperation with
them?

Please see answer no. 2.

16.

Please clarify if theme 2 should be understood
narrowly, i.e. if rural areas must be covered by
the action?

The idea is to encourage organizations from
rural arcas to apply. It does not mean that
actions taking place in non-rural areas will be

excluded.

17.

It is required that all indicators under the theme
are realized, or are these just examples?

Listed indicators are examples and have a
purpose of guidance to achieving the theme

and depend of the activities planned.

18.

Please clarify if co-applicants, similar to
applicants, can be non-governmental
organizations and have to be registered in
Serbia? Are private media outlets or, for
example, media associations, allowed to be co-
applicants?

Please see answer no. 2.

19.

If there is no signed contract between the
applicant and co-applicant, which one of them is
obliged to provide co-financing?

The provision of co-financing for the Grant
is subject of agreement between the applicant
and co-applicant(s) and should ideally be
defined prior to signing the contract with the

EU.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No. Question Answer

20.
If the organization is registered in PADOR and | No. The pre-selected candidates will be
all the documents already uploaded, is it | informed in writing if/when there is a need
necessary to send all again? for update of PADOR.

21.
Does organization participating with co- | No. Please see Guidelines for applicants,
applicant(s) and/or affiliated entity(eis) have | section 2.3 Evaluation and selection of
advantage? applications.

22. . . . .

There is no requirement regarding existence
How old can organizations be in order to | of an organization. For technical issues
participate in projects as PADOR requires 3 ' relating to PADOR please contact
balance sheets to be uploaded. Furopeaid-padoriice.curopa.cu,
Please see also answer 6.

23.
When will be able to begin with implementation | The provisional date for commencement of
of projects? This information is necessary for | action implementation is first quarter of
planning. 2014,

24,
Is requ1r§d that associated persons be legal Please see Guidelines for applicants, section
persons? Is it allowed for these legal persons to .

. . . 2.1.3. Associates and Contractors.

be registered outside Serbia?

25.
Are governmental institutions and organizations

. Please see answer no. 2.

allowed to be co-applicants?

26.

Is it required that a project has co-applicants?

No.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No. Question Answer
7. The detailed budget is submitted in the next
step — full applications. In the phase of
Please clarify how detailed the budget has to be conc.ept. not'es, only the estimated BU amount
in the project proposal and the concept and indicative percentage are to be specified.
’ However, it is important to stay within the
range of Lots as specified within Section 1.3
of the Guidelines for Applicants.
28. | Please clarify if the same type of activities is

allowed in the case of some other minority
groups that have been mentioned. For example,
the first topic relates to various groups, but does
not mention that type of activities. How flexible
is this?

The list of actions/activities published in the
section 2.1.4 of the Guidelines is not
exhaustive. All actions/activities should lead
to a sustainable and measurable impact.
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