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No Question Answer 

1. When is the partner’s declaration 
submitted? 

The partner’s declaration is submitted only in the second 
phase, as part of the full application. 

2. 

Please elaborate on the mainstreaming 
segment as the requirement is that the 
mainstreaming of gender equality, the rights 
of the child, and the rights of persons with 
disabilities is ensured through every project. 

Each project needs to cover at least one of required 
mainstreaming segments, but those dealing solely with 
these matters are also encouraged to apply. 

3. 

Since the registration in PADOR is 
mandatory and given that we need to 
upload financial reports for the past years, 
are newly founded civil society 
organizations eligible under this call for 
proposals? 

Yes, they are eligible. 

This is the reason why we have established a ‘small’ Lot 
1 to enable participation of newly founded or 
organizations with lesser experience. Consequently, 
those organizations will be scored less in the section 
that refers to financial and operational capacity 
(Guidelines for grant applicants Section 2.3, Step 2: 
Evaluation grid (Section 1)).  

However, the lack of financial and/or operational 
capacity may result in an application being awarded less 
than the minimum of 12 points and therefore its 
rejection. 

4. 
If the organization exists less than a year 
and consequently does not have annual 
financial report, will the organization be able 
to register in PADOR? 

Yes. Please see also the previous answer. 

5. 
Could you please clarify other taxes apart 
from the VAT that are considered an 
ineligible cost? 

Taxes including indirect taxes such as value added 
taxes, customs and import duties, other fiscal charges 
and duties are ineligible direct costs and shall not be 
indicated in the budget for the action. 
 
Nevertheless, subject to Article 14.1 and 14.2 of the 
General Conditions, the cost of staff assigned to the 
Action, corresponding to actual gross salaries including 
social security charges and other remuneration-related 
costs, is considered as eligible direct cost. 

6. 
Can trans-national organizations or 
international NGOs be partners or 
associates in this call for proposals? 

Yes. However, if an international organization is a lead 
applicant, the obligation is to include organization from 
Serbia as a partner. Therefore, Serbian organization 
must be included in the application either as lead 
applicant or as partner. 

7. Is an organization founded as business 
association eligible to participate? 

Following the Section 2.2.4 of the Guidelines for grant 
applicants, in the interest of equal treatment of 
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applicants, the Contracting Authority cannot give a prior 
opinion on the eligibility of an applicant, a partner, an 
action or specific activities. 
 
Please check carefully the Section 2.1 of the Guidelines.

8. 
Is there a clear distinction on which 
organizations can apply for which of the 2 
Lots? Is there a difference in the criteria or 
it is up to the organizations to approximate? 

Thematic focus of both lots is the same. There are no 
specific criteria for different Lots, and it is entirely up to 
the organizations to decide for which Lot to apply. 

The only difference between the Lots are the minimum 
and maximum amounts of EU contribution, and the level 
of co-financing.  

Please see the Section 1.3 of the Guidelines. 

9. Is sub-granting allowed? No. 

10. 

With regards to public procurement, while 
planning the budget and consequent tender 
preparation, is there a threshold that needs 
to be followed, i.e. up to which sum the 
preparation is not required? 

Please refer to Annex IV that forms a part of Standard 
Grant Contract which stipulates the rules for 
procurement procedure to be followed. 

11. 
If the amount is below EUR 10,000, which 
tender procedure is applicable? Does it 
apply also to procurement amounting to 
EUR 200? 

The applicable procurement procedure for tenders equal 
to or below EUR 10,000 is a single tender procedure, 
where organizations may invite only one tenderer to 
participate. 
 
The Annex IV of the standard grant contract shall be 
applied for any amount, therefore also for any amount 
lower than EUR 10,000. 

12. 
Is there a possibility to submit the invoice 
with VAT included so that the relevant 
services of the Contracting Authority deduct 
the VAT? 

The VAT cannot be accepted in any way and no VAT 
shall be included on invoices. One possible solution is to 
group the invoices thus avoiding processing of individual 
ones. 

13. 
If the organization is registered in PADOR 
and has all the documents uploaded, are 
we obliged to submit the copies in addition? 

No. The organization is obliged to submit the PADOR 
registration number only. The only documents to be 
submitted in original are LEF and FIF.  

Please see the Section 2.4 of the Guidelines. 

14. 
Could you please clarify if the limitation that 
'the action must take place in Serbia' (p.9 
Call for proposals) applies to study visits to 
the EU? 

Yes. All the actions and activities must take place in 
Serbia. 

15. 

Annex A - Grant Application Form EIDHR 
CBSS 2011 Serbia says: Describe which 
particular expected results mentioned in the 
guidelines of the call will be addressed. Can 
you tell which results are mentioned in 
guidelines? 

The grant is made for an operation which is proposed to 
the Contracting Authority by a potential beneficiary (an 
“applicant”). 

Contracting Authority can not stipulate the concrete 
activities and specific expected results. 

The expected results in a broad sense can be found in 
the Objective 2 of the EIDHR Strategy Paper, as well as 
in the priorities of this Call for Proposals and in the part 
"Sectors or themes". 

Please see Sections 1.2 and 2.1.3 of the Guidelines. 

16. 
Can the NGO apply in case when the 
registration process will only be completed 
after the submission deadline? Will the 
document confirming that the process was 

No. The NGO must be registered before the submission 
deadline.  
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initiated be sufficient?  

17. 

Is it an inevitable condition, the gender 
equality, the rights of the child and the 
rights of persons with disabilities must by a 
part of the project as stated on the page 10 
of the Guidelines for grant applicants? 

Please see answer no 2. 

18. 
Would you recommend any of  referred 
activities as the most relevant - which of the 
types of action/activities  of the Guidelines 
are in Serbia most actual to solve? 

All eligible actions/activities are very relevant. The non 
exhaustive lists are indicated in the Guidelines for 
applicants Section 2.1.3.  

19. 

If the organization exists for a year only, 
had implemented only few projects with 
small scale budget, was founded by NGO 
persons experienced in the fields of human 
rights, does such an organization satisfy the 
criteria for participation in this call for 
proposals? 

Please see answers no 3 and 4. 

20. 
Is it possible for a partner organization to be 
from Kosovo or other countries in the 
region? 

Please see answer no 7. 

21. Is a concept note to be submitted actually a 
part of Annex A Grant Application Form? 

Yes. 

In the first part (submission of concept notes), only : 

1. concept note; 

2. checklist for concept note; and 

3. declaration by applicant for concept note 

shall be submitted before the deadline for submission. 

Those three documents can be found in the Annex A 
Grant Application Form, Part A. Concept Note, points 1, 
2 and 3. 

22. 
When submitting the e-version of concept 
note, are we to submit the whole Annex A, 
or we can delete the part that does not 
relate to concept note? 

Either of the two options is acceptable. Please see also 
the previous answer. 

23. 
Could you please describe in detail the 
actions and activities that are considered as 
priority? 

Please see the answer 18. 

24. Which type of NGOs, i.e. the fields in which 
they operate, is eligible? Please see answer 7. 

25. When LEF and FIF are to be submitted? 

Both are to be submitted in the last step of the 
evaluation process, once provisionally selected 
applicants receive a letter to update PADOR with 
required information/documents. 

Please see also answer 13 

26. Is the size of a grant the only difference 
between the lots? Please see answer 8. 

27. Is the University being an Ltd (srb. d.o.o.), 
eligible to apply? 

Only non profit making legal entities are eligible to apply. 
Please see also answer 7. 



CONTRACTING AUTHORITY’s CLARIFICATIONS - EIDHR CBSS 2011 Serbia 

EuropeAid/131648/L/ACT/RS  4/6 

No Question Answer 

28. What is the project timeframe? 

The contracts signature is planned for 10th December 
2011, with activities to commence the following day. As 
specified in the Guidelines, the planned duration of an 
action may not be lower than 12 months nor exceed 24 
months. 

29. Can the organization that is beneficiary of 
another EU grant, apply in this call? 

Yes. You can apply but the activities must differ so as to 
avoid duplication. 

The same action may give rise to the award of only one 
EU grant, and the same costs can not be financed twice 
by the EU funds. 

30. Do we have to develop a budget with 
concept note? 

No. In the concept note it is only required to indicate the 
amount of requested EU contribution. 

The detailed budget is prepared only in the second 
phase of the evaluation process i.e. if an applicant is 
invited to submit a full application.  

Please see also the Section 2.2.5 of the Guidelines. 

31. Could you please elaborate on the 
payments dynamic?  

The 80% of EU contribution is paid within 45 days 
following the contact signature and the balance within 
45 days of the Contracting Authority approving the final 
report, accompanied by a request for payment of the 
balance conforming to the model in Annex V. 

32. 
When applying with concept note, is it 
necessary to submit supporting documents 
regarding registration, etc.? 

No. At this stage, the applicants need to submit only the 
Concept note, checklist and the Declaration. 

Please see the answer 21. 

33. Can private person, in partnership with 
legal person, apply for this grant? No. The applicant and/or partner must be legal person. 

34. 
If the applicant is foreign organization, are 
there any limitations with regards to budget 
planning, i.e. disbursement of funds in their 
home country? 

All the actions and activities must take place in Serbia. 

35. 
If a member of a project team is a foreigner, 
does s/he has to have a working permit in 
Serbia? 

S/he can be employed with international/foreign 
organization, but project actions and activities have to 
be carried out in Serbia. 

36. 
What are the consequences in case if the 
associate decides to withdraw from the 
project before the submission of full 
application?  

If the change has implications on the activities or affects 
the quality of the project, this may lead to exclusion. The 
elements assessed on the basis of the concept note 
cannot be modified by the applicant in the full 
application form. 

The Contracting Authority will examine the situation and 
decide on case-by-case basis. 

37. 
If leader in one is the partner in another 
application, does this fact can have 
negative impact on the application in which 
the organization is a partner? 

No. This call allows for applicant to be at the same time 
partner in another application whereas partners may 
take part in more than one application. 

38. 
Given that currency exchange losses are 
considered ineligible costs, are the payment 
done in EUR or RSD? Is there a timeframe 
within which this exchange has to occur?  

All the Contracting Authority payments are in EUR. 
Once the contract is signed, 80 % of the EU contribution 
is paid, with the remaining amount after approval of the 
final report. See also answer 31. 

In addition, certain banks do not require automatic 
currency exchange, which enables grant beneficiaries to 
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minimize currency exchange losses. 

39. What is the call for proposal timetable? The indicative timetable can be found in the Guidelines, 
Section 2.5.2.  

40. 

Is the contract to be signed in English or 
Serbia language as certain banks require 
additional costs to translate the contract in 
Serbian language when opening the 
accounts? 

The grant contracts will be signed in English. 

41. 
Is the implementation period of action 
commencing in February 2012, approx. 45 
days following the contract signature and 
last for 12 or 24 months? 

No. The contracts signature is planned for 10th 
December 2011, with activities to commence the 
following day. As specified in the Guidelines, the 
planned duration of an action may not be lower than 12 
months nor exceed 24 months. 

42. 

In the Guidelines it is stated that in case of 
LOT 2 maximum grant requested can be 
100, 000e. Does that mean that we can, for 
example request 100,000e and make 
20,000eur (20%) our contribution which will 
make our total budget 120,000e or it means 
that our total budget cannot exceed 100, 
000e including 20% contribution 
(Grant+20%)? 

Minimum and maximum amounts to be requested under 
this Call for Proposals, indicated in the Section 1.3 of 
the Guidelines, refer to the EU contribution. 

43. 
Can we participate to the EIDHR call given 
that our Association was founded in June 
2011, we do not have any experience nor 
business results from previous years? 

Please see answer no 3. 

44. 
Could you please confirm which of the 
checklists is to be filled and submitted given 
that corresponding internet link lists several 
versions? 

In the first phase of this Call (submission of concept 
notes), only checklist for concept note should be 
submitted. 

Please see also answer 21. 

45. Is the Statute to be submitted in English 
language? 

Please see the Section 2.4 of the Guidelines. 

Where documents to be provided are not in one of the 
official languages of the EU or in Serbian, a translation 
into English of the relevant parts of these documents, 
proving the applicant’s eligibility, must be attached and 
will prevail for the purpose of analysing the application. 

Where these documents are in an official language of 
the EU other than English, it is strongly recommended, 
in order to facilitate the evaluation, to provide a 
translation of the relevant parts of the documents, 
proving the applicant’s eligibility, into English. 

46. What is ”Contribution in kind” and what 
would be a typical example? 

Contribution in kind means provision of goods or 
services to the beneficiary free of charge. 

Contributions in kind do not involve any expenditure for 
the beneficiary and are not entered in his accounts. 

Typical example would be provision of office space or 
goods by a third party or voluntary workers, without any 
costs for the grant beneficiary. 
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Please see also the section 2.1.4 of the Guidelines. 

47. 

In the Guidelines for Grant Applicants, 
whereas the footnote Nr 9 indicates “See 
the above footnotes 9 and 10.”, should it be 
“See the above footnotes 6 and 7” 
instead? 

Correct. The footnote Nr 9 in the Guidelines for Grant 
Applicants shall stipulate “See the above footnotes 6 
and 7”. 

 


