Uništeno 18,009 komada vatrenog oružja uz podršku EU i Programa UN za razvoj

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uništilo je 18,009 komada zaplenjenog malokalibarskog i lakog oružja tokom današnje akcije koja je organizovana u okviru projekta koji sprovodi Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC), a koji finansira Evropska unija (EU). Cilj ove akcije uništavanja oružja jeste unapređenje bezbednosti i smanjivanje rizika od širenja pomenutog oružja, uz znatno smanjenje viška naoružanja u skladištima, kao i predstavljanje rezultata koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije ostvarilo u nizu policijskih akcija u prethodnih par godina.

Događaju su prisustvovali Nebojša Stefanović – ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, g. Oskar Benedikt – otpravnik poslova Delegacije EU u Republici Srbiji i gđa. Karla Herši, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Republici  Srbiji, koji su se obratili okupljenim predstavnicima i predstavnicama nacionalnih institucija i diplomatskog kora.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije izjavio je: „Danas je uništeno više od 18,000 komada oružja u zajedničkom projektu Ministarstva unutrašnjih poslova, SEESAC i EU.  Ovo je važna aktivnost za bezbednost naše zemlje.  Deo oružja koje se uništava predstavlja ilegalno oružje koje je konfiskovala policija, a drugi deo je prikupljen  tokom legalizacije. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da pozovem sve građane da predaju ilegalno oružje jer će na taj način sprečiti mnoge kriminalne aktivnosti.”

G. Oskar Benedikt, otpravnik poslova Delegacije EU u Republici Srbiji je rekao: „Jedan od prioriteta Evropske unije je da pruži pomoć Srbiji u suzbijanju nezakonitih tokova malokalibarskog i lakog naoružanja. Želeo bih da pohvalim napore Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i podstaknem institucije da preduzmu sve moguće korake kako bi nastavili sa uklanjanjem nelegalnog vatrenog oružja iz javnih tokova i sprečili lak pristup nelegalnom vatrenom oružju u Srbiji i šire. Odlukom Saveta EU, Evropska unija podržava SEESAC da sprovodi aktvnosti u pogledu smanjivanja viškova i kontrolom oružja u Jugoistčnoj i Istočnoj Evropi i ujedno mi je drago kažem da će se ta podrška nastaviti.“

Gđa. Karla Herši, stalna predstavnica UNDP-a u Republici  Srbiji rekla je: „Ovaj događaj jasno pokazuje posvećenost Srbije sprovođenju ciljeva održivog razvoja. Održivog razvoja nema bez mira i efikasnih i odgovornih institucija. Nekontrolisano širenje malokalibarskog i lakog oružja negativno utiče na bezbednost i dobrobit i žena i muškaraca. Vatreno oružje se često zloupotrebljava u slučajevima nasilja u porodici, a veliki broj žena ubijenih vatrenim oružjem ukazuje na ubojitost vatrenog oružja u tom kontekstu. Svaka treća žena koja je nastradala u kontekstu nasilja u porodici, ubijena je vatrenim oružjem. “

Današnji događaj organizovan je u okviru postupka legalizacije i amnestije za predaju  vatrenog oružja u nelegalnom posedu građana, koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Uništavanjem više od 18,000 komada vatrenog oružja, institucije u Srbiji šalju snažnu poruku o opasnosti koju nekontrolisano vatreno oružje predstavlja po sigurnost pojedinaca, bezbednost društva i stabilnost regiona. Od 2002. godine, SEESAC je pomogao nadležnim organima da se na području regiona Jugoistočne Evrope u sličnim akcijama uništi više od 320,000 komada malokalibarskog i lakog oružja.

Od početka ove godine, uz podršku EU, SEESAC je koordinirao slične akcije uništavanja oružja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu*, čime je pružena pomoć institucijama u regionu da istaknu značaj informisanja javnosti i suzbijanje pretnje koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito vatreno oružje predstavljaju u Jugoistočnoj Evropi.

Osnovne informacije:

U cilju suzbijanja tokova nezakonitog malokalibarskog i lakog oružja, EU sarađuje sa SEESAC-om u oblasti kontrole naoružanja u Jugoistočnoj Evropi na osnovu različitih odluka Saveta EU koje se sprovode u proteklih petnaest godina.

Odlukom Saveta EU  (CFSP) 2016/2356, EU je SEESAC-u poverila regionalni projekat u iznosu od 6.508.136 evra radi pružanje podrške institucijama u regionu za sprovođenje aktivnosti suzbijanja nezakonite trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pratećom municijom, kao i njihove zloupotrebe.

U okviru portfolija SEESAC-a za kontrolu naoružanja, razvijen je sveobuhvatan skup aktivnosti koje pružaju pomoć nadležnim institucijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), na Kosovu*, u Republici Moldaviji, Crnoj Gori, Srbiji i bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji u aktivnostima unapređenja kontrole malokalibarskog i lakog oružja. Primera radi, u Republici Srbiji, pored akcija uništavanja oružja, SEESAC  usmerava svoje aktivnosti i na sledeće:

  • unapređenje bezbednosne infrastrukture unutar kompleksa magacina za malokalibarsko i lako oružje u blizini Beograda, kao i poboljšanje sigurnosnih mera unutar jedne od lokacija za čuvanje dokaza u Beogradu;
  • pružanje podrške tokom procesa uništavanja zaplenjenog oružja i municije, nabavku specijalističke opreme i sprovođenje specijalističkih obuka za kadrove Uprave policije;
  • davanje podrške organima Srbije u informisanju javnosti o opasnostima koje prete od ilegalnog i nekontrolisanog malokalibarskog i lakog oružja;
  • pružanje podrške predstavnicima/cama institucija Srbije za učešće u regionalnim procesima kontrole malokalibarskog i lakog oružja koji omogućavaju razmenu informacija i znanja, kao i umrežavanje stručnjaka iz ove oblasti.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.