Upravljanje migracijama i unapređenje viznog informacionog sistema

0

Evropska komisija je danas objavila izveštaj o napretku ostvarenom u sprovođenju Evropskog migracijskog programa i Komisijinog plana iz decembra 2017. i predstavila dalje ključne mere koje treba preduzeti.

Iako su zajednički napori EU urodili plodom, situacija je i dalje nestabilna zbog migracijskog pritiska koji je izazvalo nedavno povećanje broja dolazaka duž istočnomediteranske i zapadnomediteranske rute.

Da bi se odgovorilo na potencijalni vrhunac sezone ili varijacije u pritisku – između ostalog između ruta – neophodni su oprez i pripravnost u celoj EU.

Prvi potpredsednik Frans Timermans je rekao: „Ovaj izveštaj potvrđuje da se migracijama može upravljati samo na sveobuhvatan način, uzajamnim jačanjem aktivnosti koje su zasnovane na odgovornosti i solidarnosti.

Komisija danas predlaže i unapređenje viznog informacionog sistema, baze podataka koja sadrži informacije o licima koja podnose zahtev za šengensku vizu, kako bi bolje odgovorila na nove bezbednosne i migracijske izazove i poboljšala upravljanje spoljnim granicama EU.

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopulos, izjavio je: Unapređenjem viznog informacionog sistema ćemo ukloniti nedostatke u informacionim sistemima, a organima nadležnim za vize i službenicima granične policije ćemo obezbediti informacije koje su im potrebne kako bi valjano obavljali svoj posao. Na nama je odgovornost da garantujemo bezbednost evropskih građana i izgradimo Evropu koja štiti, a da pritom ne ometamo mobilnost ljudi koji u EU putuju s poštenim namerama.”

Za više informacija pogledajte saopštenje za medije o napretku u sprovođenju Evropskog migracijskog programa i informativne listove o upravljanju migracijama i ruti preko centralnog Mediterana.

 

Podeli

Comments are closed.