Usklađivanjem standarda sa evropskim do manjeg rizika od bolesti

0

Usklađivanje srpskih sa standardima Evropske unije u oblasti veterine umanjiće rizik od bolesti koje prenose životinje i obezbediti zdravstvenu bezbednost hrane za srpske potrošače, a povećaće i izvozne šanse srpskih poizvođača hrane, istaknuto je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu prilikom predstavljanja projekata koje finansira EU.

Na sajmu su predstavljena tri projekta koja se finansiraju kroz instrument Evropske unije za pretpristupnu finansijsku pomoć (IPA) čiji je direktni korisnik Uprava za veterinu: projekat za jačanje kapaciteta za unapređenje objekata za proizvodnju hrane i upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla; izgradnja kapaciteta u oblasti bezbednosti hrane i dobrobiti životinja i izgradnja kapaciteta za razvoj nacionalnog kompenzacionog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti životinja.

“Preko 40 odsto vrednosti budžeta Evropske unije namenjeno je razvoju ruralnih pordučja i poljoprivrede”, rekao je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

“Zbog toga je EU veoma posvećena u pomaganju Srbiji u procesu harmonizacije i usklađivanje legislative u oblasti veterine i veterinarskog javnog zdravlja sa standardima i zakonodavstvom u zemljama clanicama EU”, rekao je Benedikt.

image(1)

Prema njegovim rečima, značajan napredak je već postignut, o čemu govori cinjenica da je za više od 50 odsto srpske proizvodnje u oblasti hrane glavna destinacija EU i da je u protekloj godini Srbija u ovoj oblasti ostvarila pozitivan trgovinski bilans u visini od 360 miliona evra.

Potencijal za napredak i razvoj je veliki, a za realizaciju projekata koji će najbolje služiti srpskoj poljoprivredi i procesu njenog usklađivanja sa standardima EU, blisko sarađujemo i planiramo sa našim kolegama iz Srbije, naglasio je Benedikt.

“Posebni fondovi i pomoć predviđeni su i za teške situacije kakva je ova koja je trenutno zadesila Srbiju i koja će zahtevati razvoj novih projekata čiji će cilj biti obnova. Tu smo da pomognemo”, poručio je Benedikt.

Zakoni i regulativa iz ovih oblasti predstavljaju, takođe i jednu od ključnih stavki u procesu pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji kao sastavni deo Pregovaracke grupe 12 čiji se sledeći sastanak planira za kraj ove godine.

Saopštenje za novinare

Podeli

Comments are closed.