Uspostavljen Sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana

0

Danas je u Trstu na marginama samita o Zapadnom Balkanu uspostavljen Sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WBICF) okuplja preko 350,000 preduzeća iz regiona, prevashodno malih i srednjih. Svrha platforme je jačanje međukomorske saradnje u cilju podsticanja poslovnih veza u regionu i šire.

Operativni kapaciteti organizacije će zahvaljujući uspostavljanju Sekretarijata biti značajno povećani što će Forumu omogućiti da:

– predstavlja poslovnu zajednicu regiona i zagovara njene stavove u javno-privatnom dijalogu sa vlastima;

– pruža usluge malim i preduzećima u smislu olakšavanja pristupa finansiranju, tržištu (konkretno u okviru regiona) i raditi na unapređenju njihovih poslovnih veština;

– u ime privatnog sektora vrši nadzor nad sprovođenjem Akcionog plana usvojenog u Trstu za uspostavljanje regionalnog ekonomskog područja.

WBICF će na taj način doprineti rušenju prepreka regionalnoj ekonomskoj integraciji i održivom razvoju Zapadnog Balkana u kontekstu evropskih integracija, pre svega tako što će podsticati unapređenje poslovne i investicione klime u regionu.

Henoveva Ruis Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju, tokom inauguracije je izjavila:

„Uspostavljanje Sekretarijata Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana danas u Trstu je veoma pozitivan signal: ovo pokazuje koliko je poslovna zajednica Zapadnog Balkana ozbiljna u nameri da politička posvećenost dubljoj i široj regionalnoj ekonomskoj integraciji ne ostane mrtvo slovo na papiru.

Spremni smo da podržimo Komorski forum u njegovoj ulozi. Ovo nisu samo prazne reči: Komisija namerava da sledeće godine izdvoji dva miliona evra bespovratne pomoći za Sekretarijat kako bi mu pomogla da započne svoje aktivnosti.“

Podeli

Comments are closed.